fbpx

MOBY – INNOCENTS

mobyτης Πέρσας Σούκα

 

Μάιος του 1999. Ο Νεοϋορκέζος και μέχρι τότε άσημος καλλιτέχνης κυκλοφορεί εκείνη τη χρονιά το άλμπουμ με τον τίτλο ''Play'' που έμελλε να αλλάξει τη ζωή του. Σε κάθε λεπτό που περνούσε στο CD ο δημιουργός παρουσίαζε εξαιρετικά δείγματα γραφής στην ηλεκτρονική μουσική, με ιδιαίτερα soulful και πρωτοποριακά στοιχεία.

Η διασημότητα του χτυπά πλέον την πόρτα και ο περιθωριακός Moby ανοίγει τα φτερά για να ταξιδέψει με τον προοδευτικό ήχο του στις πέντε ηπείρους, πουλώντας πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Το ένα επιτυχημένο CD διαδέχεται το άλλο, φτάνοντας στην 1η Οκτωβρίου του 2013, όπου και κυκλοφορεί το ενδέκατο άλμπουμ του, με τίτλο ''Innocents''. Η έκδοση περιέχει δώδεκα τραγούδια, με το μοναδικό και χαρακτηριστικό άγγιγμα του συνθέτη στον τρόπο ενορχήστρωσης, με απαλές μελωδικές γραμμές, υπέροχα μελαγχολικές μπαλάντες που σκοτεινιάζουν σε κάποια σημεία, καθώς και ρυθμικά ηλιόλουστα τραγούδια εμπνευσμένα από το Los Angeles, όπου μένει τα τελευταία δυο χρόνια. Οι αρμονίες και οι στίχοι δημιουργούν στο μυαλό του ακροατή άπειρες κινηματογραφικές εικόνες (ο Μoby είναι κολλητός φίλος με τον David Lynch και έχουν συνεργαστεί πολλές φορές σε ταινίες του σκηνοθέτη).

Μέσα από το "Innocents" ο τραγουδοποιός εκφράζει την προσωπική του άποψη σε έναν κόσμο που φθίνει... Επικεντρώνεται στο παράδοξο της ζωής κάθε ανθρώπου, στην ατέλεια της ύπαρξής του, την ιδιότροπη φύση του, την απομόνωσή του, την επιβίωσή του και στις εύθραυστες ισορροπίες του. Με το συγκεκριμένο άλμπουμ ο συνθέτης, τραγουδιστής και παραγωγός αποδεικνύει ότι η επιτυχημένη πορεία του μέσα στον χρόνο δεν είναι καθόλου τυχαία.

Μέχρι να έρθει όμως η επιτυχία, όπως εξομολογήθηκε κάποτε ο ίδιος, έχει γευτεί τόνους αποτυχίας και απόρριψης (όταν έπαιξε για πρώτη φορά στην Ιταλία σε μια αίθουσα που χωρούσαν εννιακόσια άτομα εμφανίστηκαν μόλις πέντε άνθρωποι. Δε θα ξεχάσει ποτέ την απογοήτευση που ένιωσε).

Ο Richards Melville Hall, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στο Harlem της Νέας Υόρκης το 1965. Όμως οι γονείς του θεώρησαν ότι είχε αταίριαστο όνομα σε σχέση με την εμφάνισή του. Έτσι, ο ντελικάτος μικρούλης αποκτά το χαϊδευτικό Μoby (ο πατέρας του πήρε την ιδέα από το παιδικό μυθιστόρημα Moby Dick, αλλά και από το γεγονός ότι ο συγγραφέας του βιβλίου Herman Melville υπήρξε μακρινός τους συγγενής).

Σε ηλικία δύο ετών χάνει τον πατέρα του σε δυστύχημα και μετακομίζει με τη μητέρα του στο Connecticut· εκεί, κάθε απόγευμα το σπίτι τους γεμίζει μελωδίες καθώς τα χέρια της χορεύουν πάνω στα πλήκτρα του πιάνου. Ο Μoby, αν και είναι μικρό παιδί, ξέρει πως όταν μεγαλώσει θα γίνει μουσικός. Στα είκοσί του εγκαταλείπει το κολέγιο και τις σπουδές φιλοσοφικής, επιστρέφει στο Big Apple και ξεκινά να βρει τον δρόμο του...

Όταν έγινε διάσημος πια, κατάλαβε ότι η διασημότητα το μόνο όφελος που του πρόσφερε ουσιαστικά ήταν να μπαίνει η μουσική του πολύ πιο εύκολα στα σπίτια των ανθρώπων. Δεν τον αφορά ούτε το lifestyle ούτε η αίγλη των σταρ.

Σε μια από τις πιο πρόσφατες συνεντεύξεις του είπε χαρακτηριστικά: ''Βρήκα στην πορεία μου πολλούς καλλιτέχνες που ήθελαν μόνο να πουλήσουν μερικούς δίσκους παραπάνω, να κυκλοφορήσουν τη δική τους παραγωγή ρούχων ή να βγάλουν το δικό τους άρωμα... με απογοήτευση ανακάλυψα πάρα πολλούς μουσικούς που δεν επιθυμούν να αλλάξουν τον κόσμο... τι κρίμα, πόσο μπροστά θα ήταν η μουσική...''

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.