fbpx
«Θέματα Λογοτεχνίας: Τεύχος 50-51»

«Θέματα Λογοτεχνίας: Τεύχος 50-51»

Από τις Εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφόρησε ένας τόμος 288 σελίδων, αφιέρωμα σε έναν από τους πιο διακεκριμένους πεζογράφους του τόπου μας, τον Γιώργο Μιχαηλίδη, που συμβαίνει να είναι ταυτόχρονα και εμπνευσμένος σκηνοθέτης, ποιητής της σκηνής, αλλά και υψηλού ήθους διανοητής. Το τεράστιο έργο του, οι μεγάλες δημιουργίες του σε βιβλία εποποιίες με θέματα από την πρόσφατη Ιστορία και τους αγώνες του ελληνισμού, αλλά και οι άπειρες παραστάσεις των θεατρικών έργων που σκηνοθέτησε έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση του πνευματικού και καλλιτεχνικού μας πολιτισμού εδώ και δεκαετίες.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής του περιοδικού Θέματα Λογοτεχνίας, Χρίστος Αλεξίου, στο προλογικό του σημείωμα, «το αφιέρωμα αυτό αποτελεί μια μικρή έκφραση χρέους σε έναν από τους πιο σημαντικούς πεζογράφους μας, τον Γιώργο Μιχαηλίδη». Και συνεχίζει: «Δεν αγνοούμε πως, τόσο το αφιέρωμα όσο και η κριτική εκτίμησή μας, θα ξαφνιάσει πολλούς, ιδιαίτερα ανάμεσα στον κόσμο που διαμορφώνει σήμερα τον λεγόμενο λογοτεχνικό κανόνα στη χώρα μας, αφού ο δημιουργός του "Ανοιχτού Θεάτρου", πασίγνωστος ως καινοτόμος σκηνοθέτης, αγνοείται ως συγγραφέας, παρά το γεγονός ότι έχει δημοσιεύσει ως σήμερα μια θεατρική μελέτη, δύο νουβέλες και οκτώ μυθιστορήματα που, όπως δείχνουν οι πολλές επανεκδόσεις τους, είχαν αξιοσημείωτη απήχηση στους αναγνώστες».

Για τον τόμο-αφιέρωμα στο πεζογραφικό έργο του Γιώργου Μιχαηλίδη συνεργάστηκαν διαπρεπείς κριτικοί, ποιητές, πανεπιστημιακοί, θεατρικοί συγγραφείς, σημαντικοί άνθρωποι της πνευματικής μας ζωής, όπως ο Άγγελος Δεληβοριάς, ο Πολύκαρπος Πολυκάρπου, ο Γιάννης Κοντός, ο Μιχάλης Πιερής, η Δέσποινα Λάλα-Κριστ, η Έρη Σταυροπούλου, ο Χρήστος Ρουμελιωτάκης, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης σε απομαγνητοφώνηση, ο Θανάσης Νιάρχος, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, η Αφροδίτη Σιβετίδου, ο Νάσος Βαγενάς, ο Μιχάλης Μερακλής, η Λητώ Ιωακειμίδου, η Αλίκη Τσατσορού, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η Ζωή Σαμαρά, η Χριστίνα Αργυροπούλου, ο Λέανδρος Πολενάκης, η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου και ο τόμος τελειώνει με ένα εξίσου σημαντικό και εμπνευσμένο κείμενο του Χρίστου Αλεξίου, που αναφέρεται σε όλα τα πεζογραφήματα του συγγραφέα με τίτλο: «Κατ' αρχήν ο τόπος μου – Μια εν προόδω αφήγηση του έπους και της τραγωδίας του ελληνισμού και του ανθρώπου στον 20ό αιώνα».

Είναι παρήγορο το γεγονός πως, εν μέσω κρίσης και χειμαζόμενης κοινωνίας, υπάρχουν άνθρωποι που αντιστέκονται στην ισοπέδωση της ζωής και των αξιών με πνευματικά μετερίζια άξια του πολιτισμού και των αγώνων του τόπου μας.

Μυθιστορήματα του Γιώργου Μιχαηλίδη που αγαπήθηκαν πολύ από το αναγνωστικό κοινό είναι, μεταξύ άλλων: Η μύηση (δεκαεννέα επανεκδόσεις), Ο λαβύρινθος (δώδεκα επανεκδόσεις), Η έξοδος (δέκα επανεκδόσεις), η τριλογία Άγιοι έρωτες (Α' τόμος, Τα μεγάλα χρόνια – τέσσερις επανεκδόσεις, Β' τόμος, Τα χρόνια της οργής – δύο επανεκδόσεις) και ετοιμάζεται ο Γ' τόμος, Τα χρόνια της κραυγής και της σιωπής. Γράφει ο Χρίστος Αλεξίου: «Στα έργα αυτά, με βαθιά γνώση της Ιστορίας, αλλά και με μια εξίσου βαθιά αίσθηση της λογοτεχνίας, ο Μιχαηλίδης καταγράφει, με τρόπο συναρπαστικό και με γλώσσα ευλύγιστη και παραστατική, την επική και τραγική πορεία του ελληνισμού στα φοβερά χρόνια του 20ού αιώνα, τα γεμάτα φωτεινές ελπίδες και σκοτεινές απογοητεύσεις για τον αγωνιζόμενο και πάσχοντα ελληνισμό και για όλον τον κόσμο. Μέσα από τις περιπέτειες ανθρώπων που "ζουν μέσα στο ποτάμι της Ιστορίας, είναι μουσκεμένοι από την Ιστορία και δεν μπορούν να ξεφύγουν απ' αυτή", περιγράφει συγκλονιστικές στιγμές από το έπος των Βαλκανικών Πολέμων, από την τραγωδία της Μικρασιατικής καταστροφής, την πολιτική και κοινωνική αναταραχή του μεσοπολέμου και την τυραννία της δικτατορίας του Μεταξά, από το έπος της Αλβανίας, το δράμα της Κατοχής και φτάνει ως τις μέρες μας».

Προσωπικά είχα δει όλες σχεδόν τις παραστάσεις των έργων που είχε ανεβάσει στο «Ανοιχτό Θέατρο» της οδού Κάλβου και ακόμα κρατώ στη μνήμη εκείνη τη μοναδική σκηνική ποίηση, τις μαγικές υπερρεαλιστικές σκηνικές εικόνες. Και ονειρευόμουν να ανεβάσει ένα έργο μου. Του είχε αρέσει Η εκτέλεση του ποιητή, είχε πει, όμως συγκυρίες οικονομικές του Θεάτρου εκείνη τη στιγμή δεν μου έδωσαν αυτή την τύχη.

Όπως και να 'ναι, για τους θαυμαστές του έργου του Γιώργου Μιχαηλίδη, σκηνικού και γραπτού, αλλά και για τη μεγάλη προσφορά του στον χώρο του πνεύματος και της τέχνης, ας σημειωθεί και η μέγιστη προσφορά του περιοδικού Θέματα Λογοτεχνίας των Εκδόσεων Γκοβόστη, που είχε ξεκινήσει σαν όραμα από τον αείμνηστο Γιάννη Γκοβόστη και συνεχίζεται με την ίδια αφιλοκέρδεια και την ίδια αγάπη από τον Κώστα Γκοβόστη, και με τον ίδιο επίσης αφιλοκερδή διευθυντή, τον πανεπιστημιακό καθηγητή Χρίστο Αλεξίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Anne Plantagenet: «Η μοναδική Μαρία Καζαρές»

Υπάρχει η νιότη. Υπάρχει το γήρας. Επέλεξα να γεράσω στο μεσουράνημά μου. Μαρία Καζαρές Βιβλίο-βιογραφία μιας σπουδαίας γυναίκας, που έζησε πλάι αλλά και στη σκιά του Αλμπέρ Καμύ. «Η φωνή της είναι σκοτεινή,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
«Προσωπικό αρχείο αρχηγού ΕΔΕΣ στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα (περιόδου 1942-1944)»

Ο Ναπολέων Ζέρβας (Άρτα, 1891 – Αθήνα, 1957), στρατιωτικός, κινηματίας, ιδρυτής-αρχηγός του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και πολιτικός, υπήρξε ένα από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα του 20ού...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Κατερίνα Τσιρίδου – Τάσος Κακλαμάνης: «Μαρίκα Νίνου / Ευαγγελία Αταμιάν: “Σαν άστρο εβασίλεψα”»

Είναι ένα βιβλίο με θέμα τη ζωή της Μαρίκας Νίνου, που συνέγραψαν η Κατερίνα Τσιρίδου και ο Τάσος Κακλαμάνης με τη βοήθεια της Ευαγγελίας Αγαπητού, μεγαλοπρεπές, τέτοιο που να αξίζει στη μεγάλη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.