fbpx
Κατερίνα Καριζώνη: «Το τραγούδι του ευνούχου»

Κατερίνα Καριζώνη: «Το τραγούδι του ευνούχου»

Η Κατερίνα Καριζώνη δεν είναι ιστορικός, χρησιμοποιώντας όμως πλούσια βιβλιογραφία, έχει γράψει μερικά ιστορικά μυθιστορήματα, άρτια λογοτεχνικά και πολύ ενδιαφέροντα ως ιδέα, μα και ως αποτέλεσμα. Ξεκίνησε με το Μεγάλο Αλγέρι (2006), ένα ταξίδι στη Μάνη τον 19ο αιώνα, συνέχισε με το Ο μονόφθαλμος και άλλες πειρατικές ιστορίες (2009) με θέμα τις πειρατείες στο Αιγαίο και προχώρησε στο Ο χάρτης των ονείρων (2011) με ήρωα έναν χαρτογράφο στις Κυκλάδες το 1537, εποχή που ο περίφημος Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα καταλάμβανε διαδοχικά τα νησιά του Αιγαίου. Τώρα, μας μεταφέρει στα Κρούσια της Μακεδονίας τον 13ο αιώνα, λίγα χρόνια μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους. Η υπόθεση είναι η εξής: το 1224 μ.Χ. σε ένα ορφανοτροφείο, ο Ιωάννης Λεκαπηνός, ο ιδιοκτήτης του, δέχεται να παραλάβει ένα αγοράκι που του πηγαίνει ένας άγνωστος ιππότης για να το φροντίζει. Το λένε Ρος. Ο ιππότης δεν γνωρίζει πως το ίδρυμα είναι άντρο κακούργων, οι οποίοι κάνουν ανάπηρα τα αγόρια, τα ευνουχίζουν ώστε να αποκτήσουν γλυκιά κοριτσίστικη φωνή και να τα πουλήσουν σε κατάλληλους αγοραστές. Πράγματι, ο μικρός Ρος, που μεγαλώνοντας γίνεται ένας ευειδής έφηβος και αποδεικνύεται ανήσυχος και ατίθασος, ακολουθεί τη μοίρα που του επιφυλάσσουν οι κακούργοι: ευνουχίζεται. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1442, στην ίδια περιοχή, ένας νεαρός κηπουρός που βρίσκεται στην υπηρεσία ενός φράγκου μαρκήσιου και ονειρεύεται την ιδανική γυναίκα για να την ερωτευτεί και να της χαρίσει ένα χρυσό τριαντάφυλλο, συναντάει σ’ ένα δάσος μια ωραία κοπέλα, τη Ρωξάνη. Όταν ο μαρκήσιος γνωρίζει τη Ρωξάνη, την ερωτεύεται με τη σειρά του και διαλύει τον επικείμενο γάμο του για χάρη της. Κι ύστερα η ιστορία του Ρος μπλέκεται μ’ εκείνην της Ρωξάνης κι ο αναγνώστης παρακολουθεί με κομμένη ανάσα τη δράση των ηρώων και τα αινίγματα σχετικά με τα ονόματα και τα μυστήρια του βίου τους.

Μπορεί κάποιοι να ενοχληθούν από τις αναφορές αποκοπής των σεξουαλικών οργάνων των αγοριών, ώστε να μεταβληθούν σε καλλίφωνους ευνούχους-τραγουδιστές, αλλά η ενόχληση τελειώνει γρήγορα. To μυθιστόρημα είναι διαποτισμένο με ποίηση (η Καριζώνη είναι πρωτίστως ποιήτρια και στίχοι της έχουν μελοποιηθεί από τον Μιχάλη Γρηγορίου), ευωδιάζει δε από άρωμα παραμυθιού (η συγγραφέας έχει γράψει παραμύθια και βιβλία για παιδιά). Ιδού μια ποιητική φράση: «Ο αέρας της ανακάτευε τα μαλλιά. Εκείνη τα μάζεψε κι άρχισε να τα πλέκει σε κοτσίδα μαζί με μια ηλιαχτίδα». Ιδού και μια παραμυθένια: «Είδε τον Παραπινάκη να σχίζει μ’ ένα στιλέτο τη φλέβα του χεριού του και να στάζει σταγόνες από το αίμα του στη ρίζα της τριανταφυλλιάς. Παρατηρούσε σαστισμένος τον παράξενο αυτόν άνθρωπο που μετάγγιζε το αίμα του μαζί με την ψυχή του στο σπάνιο τριαντάφυλλο, που στο φως του ήλιου έπαιρνε μαλαματένιες αποχρώσεις σα να ήταν από καθαρό χρυσάφι». Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία που αφηγείται η Κατερίνα Καριζώνη είναι πρωτότυπη και θυμίζει λαϊκό ανάγνωσμα του παλιού καιρού.

Το τραγούδι του ευνούχου
Κατερίνα Καριζώνη
Καστανιώτη
231 σελ.
Τιμή € 12,78


 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.