fbpx
Μιχαήλ Β. Σακελλαρίου: «Η απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο καταλύτης για την αποδιοργάνωση της Ελληνικής Επανάστασης»

Μιχαήλ Β. Σακελλαρίου: «Η απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο καταλύτης για την αποδιοργάνωση της Ελληνικής Επανάστασης»

Στα 1825, ανοιχτά της Πελοποννήσου ο ουρανός είχε σκοτεινιάσει, οι ξένοι μισθοφόροι που υπηρετούσαν στον ελληνικό στρατό δεν είχαν ξαναζήσει τέτοιον κανονιοβολισμό, ένας πάταγος φοβερός από εκατοντάδες κανόνια που πυροβολούσαν ταυτόχρονα προκαλούσε φόβο πρωτάκουστο στους πολιορκημένους Έλληνες, πυρπολικά έβαζαν φωτιά στον αιγυπτιακό στόλο, δεκάδες καράβια καίγονταν, εκρήξεις διαδοχικές ανατίναζαν τις πυριτιδαποθήκες τους, πυρακτωμένα ελάσματα εκτοξεύονταν στη στεριά μεταδίδοντας την πυρκαγιά σε σπίτια, αποθήκες και παραπήγματα.

Η απόβαση του αιγυπτιακού στρατού αποτελούσε τη μεγαλύτερη απειλή για την Επανάσταση κι αποδείχτηκε ότι ήταν ο καταλύτης στην πορεία αποσύνθεσής της, καθώς ο εχθρός προχωρούσε μεθοδικά αποκτώντας ερείσματα κι έχοντας ως στόχο τη συντριβή της κρατικής και εθνικής υπόστασης των Ελλήνων, που πάλευε να δημιουργηθεί.

Οι Έλληνες, που όπως πάντα διακρίνονταν περισσότερο για τις προσωπικές ενέργειές τους παρά για την προνοητικότητα και το ομαδικό τους πνεύμα, περίμεναν από τους Ευρωπαίους συμμάχους τους κάποια μαγική ενέργεια που θα εξολόθρευε τον αντίπαλο, αδιαφορούσαν για τη συντήρηση των οχυρωμάτων τους, οι άμαχοι στοιβάζονταν στις υπόγειες στοές του Νιόκαστρου που ήταν ο αντικειμενικός στόχος του φιλόδοξου Ιμπραήμ, προτού προχωρήσει προς την καρδιά της Πελοποννήσου απειλώντας να σβήσει τη φλόγα που είχε ανάψει η Επανάσταση.

Ο Γεώργιος Κουντουριώτης, πολιτικός και στρατιωτικός αρχηγός, αποδεικνυόταν κατώτερος των περιστάσεων, οι οπλαρχηγοί ζούσαν μέσα στην πολυτέλεια και σε ανατολίτικη ηδυπάθεια, φορούσαν επιδεικτικά πλούσιες ενδυμασίες, είχαν πολύτιμα όπλα, έμοιαζαν με Τούρκους πασάδες, στα μετόπισθεν επικρατούσε χάος, άλογα περιφέρονταν αδέσποτα, οι Ρουμελιώτες καπετάνιοι συμπεριφέρονταν σαν εισβολείς, άρπαζαν τρόφιμα και ζώα, απήγαν κορίτσια, οι Μοραΐτες τους αποδεκάτιζαν όπου τους έβρισκαν απομονωμένους, ο τρομερός Γεώργιος Καραϊσκάκης ειρωνευόταν κι απειλούσε τους πολιτικούς, οι τελευταίοι σε μια επίδειξη πρωτοφανούς μικρόνοιας και στενοκεφαλιάς αρνούνταν να αποφυλακίσουν τους πολεμιστές που είχαν συλληφθεί κατά τους αμέτρητους μικροεμφυλίους που προηγήθηκαν.

Χρόνια κρατούσε θαμμένο όλο αυτό το υλικό ο καθηγητής Μιχαήλ Σακελλαρίου, μέχρι που αποφάσισε να εκδώσει την εργασία του. Σε μια εποχή σύγχυσης κι αβεβαιότητας, με την Ιστορία αυτής της περιόδου να έχει χάσει το νόημα και την αξία της, θύμα ενός σαθρού, αρτηριοσκληρωτικού εκπαιδευτικού συστήματος, σε μια εποχή όπου στείρες ιδεολογικές αντιπαραθέσεις μοιάζουν εκτός τόπου και χρόνου, σε μια εποχή όπου οι αξίες φαλκιδεύονται, μια φρέσκια ματιά στο παρελθόν μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου που γράφτηκε τον καιρό της Κατοχής μοιάζει εξαιρετικά αναζωογονητική.

Ο συγγραφέας στηρίζεται σε ενδελεχή έρευνα των Γενικών Αρχείων του Κράτους, οθωμανικών αρχείων διάφορων πόλεων της χώρας, ξένων πηγών και πλήθους εγγράφων που μαζεύτηκαν ψηφίδα ψηφίδα για να φτιάξουν αυτό το ανάγλυφο, το οποίο παρουσιάζει τους Έλληνες στα καλύτερα και στα χειρότερά τους. Από τη μια ο Κωλέττης, παλαιός τρόφιμος της Αυλής του Αλή πασά, διοργανώνει απόπειρες δηλητηρίασης των αντιπάλων του, ραδιουργεί, μέσα σ' ένα όργιο φημών για κατάρρευση του στρατού οι οπλαρχηγοί λεηλατούν τις αποθήκες, κλέβουν αλεύρι και τυρί, αξίνες, φτυάρια κι ό,τι άλλο βρίσκουν, κάποιοι τυχάρπαστοι γίνονται πλούσιοι ληστεύοντας γρόσια και παράδες, άλλοι γλεντούν και πίνουν την ώρα που κάποιοι πέφτουν στη θάλασσα να αποφύγουν τις σπάθες των Αιγυπτίων. Ο γενικός αρχηγός κι αρχιστράτηγος αδυνατεί να συλλάβει τι συμβαίνει συνολικά, λιμνάζει μακριά από τα πεδία των μαχών κανονίζοντας μικροπροπληρωμές, εγκαταλείπει το πεδίο της μάχης την πιο κρίσιμη στιγμή κι αποσύρεται στην Ύδρα δίχως να ειδοποιήσει κανέναν, αρματολοί και κλέφτες αναιδείς, ατίθασοι, απείθαρχοι, αμφισβητούν τους επικεφαλής τους και τα ταμεία είναι άδεια, όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα.

 

Η απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο καταλύτης για την αποδιοργάνωση της Ελληνικής Επανάστασης
24 Φεβρουαρίου – 23 Μαΐου 1825
Μιχαήλ Β. Σακελλαρίου
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
464 σελ.
Τιμή € 18,00


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Ben Ansell: «Γιατί η πολιτική αποτυγχάνει»

Ο Μπεν Άνσελ στο βιβλίο του Γιατί η πολιτική αποτυγχάνει: Πέντε παγίδες και πώς να τις αποφύγουμε, το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση του Γιώργου Μαραγκού, καταπιάνεται...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Ελένη Κ. Σπηλιώτη: «Εθνικός Διχασμός: Φιλοβασιλικοί εξόριστοι στη Σκόπελο»

Μ’ ένα σαπιοκάραβο, μέσα σε κατακλυσμιαία βροχή και με φόβο πιθανού τορπιλισμού, φτάνει στις 31 Ιανουαρίου 1918 στη Σκόπελο μια ομάδα επιφανών πολιτικών και άλλων προσώπων που με απόφαση του...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
«Για τη διαχείριση του πένθους και της απώλειας» και «Γιατί υπάρχει το κακό στον κόσμο;»

Αν υπάρχει ένας μελετητής ικανός να μας εισάγει τόσο στον πλούτο της γλώσσας όσο και των ιδεών του Μεγάλου Ιεράρχη Βασιλείου αλλά και του Πλουτάρχου είναι ο Ιωάννης Πλεξίδας. Με από πολλών ετών...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.