fbpx
Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει ν' αλλάξει χρώμα

Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει ν' αλλάξει χρώμα

Για το πώς να αγαπά, να χαίρεται και να τιμά τον εαυτό του μπορεί αν όχι να μάθει, τουλάχιστον να υποψιαστεί ο μικρός αναγνώστης. Και ότι η φύση μάς προίκισε –τους περισσοτέρους, έστω– με αυτό που εκείνη, με τη γνώση και τη σοφία της, όρισε πως είναι ταιριαστό και βρίσκεται σε αρμονία με τον τόπο, τον χρόνο και τους συντρόφους.

Μέσα στις σελίδες του ευφάνταστου βιβλίου θα γνωρίσουμε το Ζαχαρία, τον λυπημένο λύκο εξαιτίας του μαύρου χρώματος που έχει η γούνα του. Ένα μαύρο αστραφτερό και υγιές, που όμως δεν του αρέσει διόλου. Για τούτο και κάποιο πρωί βρίσκει έναν κουβά με πράσινο χρώμα και βάφεται ολόκληρος πράσινος. Μα όχι, Θεέ μου! Είναι σαν γιγάντιος βάτραχος. Και όταν την επομένη τυλίγεται στα κατακόκκινα, «Μα τα χίλια γουρουνάκια, σαν τον Άγιο-Βασίλη είμαι…». Όταν καλύπτεται από ροζ πέταλα, «Μπλιαξ! Σαν πριγκίπισσα είμαι…» Με το γαλάζιο χρώμα, «Τι ασχήμια!», και όταν έγινε πορτοκαλής, οχ, «Τι χάλι! Από μακριά είμαι σαν αλεπού!» Έτυχε όμως και βρήκε το παγόνι, το οποίο ξεπουπούλιασε και ντύθηκε με τα πολύχρωμα, λαμπερά φτερά του. Τώρα κάπως ικανοποιήθηκε. Είναι και οι φίλες του του δάσους που τον καμαρώνουν: «Μα τι κούκλος που είσαι, Ζαχαρία!»

Όμως ο πολύχρωμος Ζαχαρίας καθρεφτίζεται και βλέπει ένα ξένο, διαφορετικό πλάσμα. Αλλόκοτο. Και, «Δεν θέλω πια να είμαι πράσινος, κόκκινος, ροζ, μπλε, πορτοκαλί ή πολύχρωμος», λέει. Θέλει να παραμείνει για πάντα έτσι όπως γεννήθηκε, ακριβώς όπως είχε συνηθίσει μέχρι τότε. Ωραίος και φυσικός!

Ολιγόλογο, σχεδόν επιγραμματικό, το βιβλίο γίνεται αμέσως αντιληπτό. Είναι και διασκεδαστικότατο. Ενώ μέσα από τις προσπάθειες της αλλαγής του Ζαχαρία ο αναγνώστης βγάζει αβίαστα το συμπέρασμα ότι, ανεξαρτήτως γεγονότων και τάσεων, πρέπει να μάθεις να τιμάς και να εκτιμάς τον εαυτό σου και να τον γνωρίζεις καλύτερα κοιτώντας τον όπως ακριβώς είναι.

Αν μιλήσουμε, παιδιά και μεγάλοι, για την εικονογράφηση του καλού βιβλίου, θα πούμε πως είναι χαρούμενη, γλυκιά, εκφραστική, με θαυμάσια φωτεινά χρώματα και υπέροχες φιγούρες παιχνιδιάρικων λυκόπουλων. Τα λιβάδια και το σπιτάκι του Ζαχαρία διαχέουν γαλήνη και ηρεμία – αυτά που είναι απαραίτητα στο μικρό παιδί.

***

Το δεύτερο από τα τρία βιβλία της σειράς των ίδιων γνωστών δημιουργών είναι το επίσης ευχάριστο και χαριτωμένο O λύκος Ζαχαρίας θέλει να γίνει σταρ.

Εδώ ο διαρκώς ανήσυχος και αρκετά πολυπράγμων Ζαχαρίας βιώνει μια περίοδο ευαισθησίας και φιλοκαλίας. Προφανώς και οίστρου δημιουργικού. Σοβαρά. Τρέμει η ψυχούλα του μπροστά στο ωραίο. Μαγεύεται από την ομορφιά της φύσης. Τους κελαηδισμούς και τα χρώματα. Από τον ήχο και τη δροσιά του καταρράκτη. Αχ, όμορφα! σκέπτεται. Όταν δε ο καθηγητής Κουκουβάγιας βλέποντας τους ρεμβασμούς του λέει: «Α! έγινες τώρα και καλλιτέχνης!», ο Ζαχαρίας ξεσηκώνεται. Προμηθεύεται μπογιές, καβαλέτο, μουσαμά, στήνεται καταμεσής στο δάσος και ζωγραφίζει με πάθος. «Ζαχαρία, γλυκέ μου», του λέει η Μαρικούλα η γλυκούλα, αφού πρώτα κοιτά τον πίνακα, «νομίζω πως… δεν είσαι ο καλύτερος ζωγράφος. Όμως… σίγουρα είσαι ο ποιητής της καρδιάς μου!»

Κι ο απίθανος Ζαχαρίας πείθεται. Ναι. Είναι ποιητής. «Αυτό το ωραίο πρωινό είναι τόσο μαγικό/ η καρδιά μου θα χτυπήσει ευτυχία θα μου αφήσει…» Μα πού είναι οι άλλες λέξεις; Φτερούγισαν κι αυτός τις περιμένει ακίνητος σαν άγαλμα. Σαν άγαλμα; Μα τότε θα γίνει γλύπτης! Δοκιμάζει να δημιουργήσει ένα έργο από πηλό κι η δεσποινίς Τιτί, το μοντέλο του, δυσαρεστημένη ωρύεται: «Είσαι κωμικός». Έγινε κωμικός, μα κανείς δεν γελούσε. Δοκιμάζει την ηθοποιία, τρομοκρατείται. Τελικώς, έγινε τραγουδιστής. Πολύ επιτυχημένος και διάσημος. Τόσο που οι προσκλήσεις για τις πρωτεύουσες του κόσμου έφθαναν ασταμάτητα. Κι εκείνος τις απορρίπτει με ευχαριστίες και χαμόγελα. «Είναι τέλειο να είσαι σταρ, αλλά έχω τόσα άλλα πράγματα να κάνω…»

Έχει τις αγάπες του, έχει τον τόπο του, τα ηλιόλουστα πρωινά στον κήπο του, τους κελαηδισμούς που τον τρελαίνουν, έχει μια όμορφη καλή ζωή. Ξέρει πως άγγιξε το όνειρό του κι αυτό του γέμισε την καρδιά…

***

Το τρίτο βιβλίο της συλλογής, Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει να είναι πάντα πρώτος, εξίσου χαριτωμένο, ευφυές, με αποχρώσεις χαράς και τρυφερότητας και ματιές στον αληθινό κόσμο. Πρόκειται για την απόφαση του Ζαχαρία να λάβει μέρος σε αγώνες πολύ σημαντικούς. Σε αυτούς θα διακριθεί ο πιο δυνατός, ο γρηγορότερος, ο εξυπνότερος, και χμ… ο πιο κακός λύκος του δάσους. Συναγερμός. Αλλά τον γνωρίσαμε ήδη τον Ζαχαρία, ξέρουμε ότι διαθέτει ευγενικά αισθήματα κι έχει παντού φίλους ασχέτως αν, σαν νέος που είναι, αγαπά να ακολουθεί το εκάστοτε όνειρό του και να αφοσιώνεται σ’ αυτό.

Και τα τρία βιβλία έχουν κάτι να πουν στα παιδιά μας. Εκτός της διασκέδασης και της χαράς που θα τους προσφέρουν, ίσως, με τη βοήθεια κάποιου μεγαλυτέρου βέβαια, τα οδηγήσουν σε σκέψεις ωφέλιμες και στοχασμούς δημιουργικούς. Επίσης, ο ήρωας είναι τόσο καλόκαρδος και τόσο αστείος και απρόβλεπτος, ώστε θα αγαπηθεί από τους μικρούς αναγνώστες, οι οποίοι θέλουν να είναι ευχάριστα τα πρώτα τους αναγνώσματα, να «έχουν πλάκα», όπως μιλούν μεταξύ τους, να μιλήσουν στις καρδούλες τους τρυφερά ώστε να προχωρήσουν αβίαστα και εκούσια σε άλλα.

Τόσο η Orianne Lallemand όσο και Éléonore Thuillier, δημιουργοί των έργων, είναι καλλιτέχνιδες γνωστότατες στον χώρο του παιδικού βιβλίου. Γαλλίδες και οι δυο, η Lallemand, γεννημένη το 1972, ζει στη Βρετάνη σε μια παμπάλαια αγροικία μοιράζοντας τον χρόνο της ανάμεσα στη συγγραφή, στην επαφή της με σχολικές ομάδες και στα τέσσερα παιδιά της. Έχει γράψει και άλλα βιβλία με τον Ζαχαρία. Θεωρείται δε εξαιρετικό και είναι πασίγνωστο το βιβλίο της Το καπέλο που ήθελε να γίνει πειρατής. Η Τhuillier, γεννημένη το 1979 στη Νότια Γαλλία, ξεκίνησε την καριέρα της με σχέδιο μόδας. Ζωγράφισε ακολούθως τέρατα και μάγισσες για να αφοσιωθεί στα παραμύθια, στα οποία έχει προσφέρει, πράγματι, πολλά με τις εξαιρετικές εικόνες της.

 

o likos zaxarias thelei na allaxeiΟ λύκος Ζαχαρίας θέλει ν' αλλάξει χρώμα
Orianne Lallemand
μετάφραση: Ελένη Κατσαμά
εικονογράφηση: Éléonore Thuillier
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
27 σελ.
Τιμή € 5,99

 

 

 

 

Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει να γίνει σταρ Orianne Lallemand μετάφραση: Σοφία Παλάκη εικονογράφηση: Éléonore Thuillier Εκδόσεις ΠαπαδόπουλοςΟ λύκος Ζαχαρίας θέλει να γίνει σταρ
Orianne Lallemand
μετάφραση: Σοφία Παλάκη
εικονογράφηση: Éléonore Thuillier
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
27 σελ.
Τιμή € 5,99

 

 

 

 

Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει να είναι πάντα πρώτος Orianne Lallemand μετάφραση: Ελένη Κατσαμά εικονογράφηση: Éléonore Thuillier Εκδόσεις ΠαπαδόπουλοςΟ λύκος Ζαχαρίας θέλει να είναι πάντα πρώτος
Orianne Lallemand
μετάφραση: Ελένη Κατσαμά
εικονογράφηση: Éléonore Thuillier
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
27 σελ.
Τιμή € 5,99

 


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Φωτεινή Στεφανίδη: «Το κοτσύφι»

«Ζ’άλεντι κος ντάτα ουτ κάρα να καπίνα = Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα.» Πομακικές παροιμίες, εφ. Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης Ακολούθησα κι εγώ το «κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη και με πήγε όχι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.