fbpx
Ο βατραχούλης, η σαμιαμίδω και η μπλε γωνιά

Ο βατραχούλης, η σαμιαμίδω και η μπλε γωνιά

To πρώτο βιβλίο της Λήδας Παναγιωτοπούλου που είχα τη χαρά να διαβάσω ήταν Η καμήλα, ο Ισμάρ και το μπλε πουλί (Κέδρος, 2005, εικονογράφηση Κατερίνας Βερούτσου). Και θυμάμαι έγραψα αμέσως –γιατί το βρήκα πολύ ωραίο– στην Ελευθεροτυπία:

«Πρόκειται για την ιστορία της μοναχικής καμήλας που βάδιζε στην έρημο αναζητώντας κάτι πολύ σημαντικό: τη γνώση του εαυτού της. Μου άρεσε αυτή η κοπιαστική πορεία αναζήτησης. Μου άρεσε και η φιλική σχέση της με τον ήλιο. Όμορφο και το άλογο που παρουσιάζεται στα όνειρά της – ή μήπως δεν ήταν στα όνειρα; Κι εκείνο το μπλε πουλί, σύντροφος πιστός στις ερημοβασίες της, εκπληκτικό. Αλλά το ωραιότερο πρόσωπο του έργου είναι το αγόρι, ο Ισμάρ. Παιδί που δεν γνωρίζει άλλο τίποτε από αγάπη και ελπίδα… Η καμήλα συνάντησε τον Ισμάρ σε μια όαση. “Κουράστηκα” της είπε κι αμέσως η καμήλα γονάτισε για να πάρει το παιδί στην αγκαλιά της. Και το αγόρι τη φίλησε. Και την ξαναφίλησε. Και η καμήλα δάκρυσε από ευτυχία». Στο τέλος του σημειώματος παρατηρούσα: «Η Λήδα Παναγιωτοπούλου έγραψε ένα βιβλίο που εμπεριέχει συγκίνηση και χιούμορ. Και στοχασμό. Και περιπέτεια. Όλα δε αυτά εκφρασμένα άρτια».

Τώρα, μετά τόσον καιρό, χαίρομαι να βλέπω πως ούτε η ευαισθησία εγκατέλειψε τη συγγραφέα, ούτε η ποιητικότητα της σκέψης και της έκφρασης, μήτε όμως και η σπλαχνική και γεμάτη ενδιαφέρον ματιά στα της ζωής. Βέβαια, αυτά έτσι και τα κατακτήσεις δεν σε αποχωρίζονται. Αντιθέτως. Σε κατέχουν – και, φυσικά, τα κατέχεις. Ούτως ή άλλως, η γραφή της Λήδας Παναγιωτοπούλου είναι γραφή λεπτών αποχρώσεων και η αντίληψή της του ωραίου και του καλού εκδηλώνεται αβρά και χαμηλόφωνα. Με απουσία υπερβολής κι εκζήτησης, αν και με παρρησία.

Εάν αναζητήσετε τα βιβλία, θα εννοήσετε γιατί στέκομαι ιδιαιτέρως στην ποίηση, στην αισθαντικότητα και την αυθεντικότητα της γραφής της.

Και τώρα, ας μιλήσουμε λίγο για τα έργα αυτά και ας αναφερθώ στο πρώτο, το οποίο τιτλοφορείταιΟ βατραχούλης, η σαμιαμίδω και η μπλε γωνιά, και το οποίο αρχίζει με τον βατραχούλη να απολαμβάνει το απαλό αεράκι στο ωραίο πρωινό, ξαπλωμένος στα νούφαρα της λίμνης. Δροσερά φυσά, οι καλαμιές χορεύουν απαλά, πάπιες και γυρίνοι, λόγια, παιχνίδια, γέλια, όλα είναι όμορφα αλλά σαν κάτι να του λείπει του μικρού βατράχου. Ναι, οπωσδήποτε του λείπει. Του λείπει η μπλε γωνιά! Όλοι γι’ αυτή μιλούν, όλοι αυτήν σπεύδουν να επισκεφθούν, αλλά εκείνος δεν το είχε αποφασίσει. Η περίφημη μπλε γωνιά βρισκόταν στην άλλη άκρη της μεγάλης λίμνης κι ο μικρός βάτραχος προτιμούσε να παίζει, να χαζεύει, να ακούει τα τζιτζίκια, τον άνεμο, τα τιτιβίσματα, έως ότου κάποιο πρωί αντάμωσε ένα σαμιαμίδι με το οποίο προσπάθησε να γνωριστεί. «Τι κάνεις εκεί; Πώς σε λένε;» και άλλα διάφορα αλλά το σαμιαμίδι, η σαμιαμίδω για την ακρίβεια, έφυγε βιαστική για τη δουλειά της, κοιτώντας τον απαξιωτικά τον φυγόπονο. Προφανώς, κατευθύνθηκε κι εκείνη προς την μπλε γωνιά. Κι έμεινε ο βατραχούλης να απολαμβάνει τις ομορφιές της φύσης, αλλά πλέον δεν του αρκούσαν. Πέρα μακριά τον καλούσε η μυθική μπλε γωνιά. Έτσι, φόρτωσε τα απαραίτητα στο νούφαρό του και ξεκίνησε. Ταξίδι μες στις ομορφιές. Ήλιος και πολύχρωμα φλύαρα λουλούδια, χελώνες και σαλιγκάρια, πεταλούδες με εκτυφλωτικά χρώματα, όμορφος ο κόσμος γύρω του και θα γινόταν ακόμη πιο όμορφος μόλις αντίκριζε την μπλε γωνιά. Μάλιστα, είχε ακούσει πως από εκεί μπορούσε να πάρει κάποιο δωράκι.

Ταξίδεψε πολύ, νύχτωσε, το φεγγάρι άφαντο, κουράστηκε, μισόκλειναν τα ματάκια του, μα ξάφνου, ένα παράξενο φως τον ζωντάνεψε. «Ήταν ένα πολύ γλυκό μπλε φως που έστελνε τις όμορφες ανταύγειές του στις όχθες της λίμνης, αλλά και μέσα στο νερό. Είχε κάτι που σε μαγνήτιζε! Δεν μπορούσες να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του…» Το ακολούθησε, παρέα με το νούφαρό του, γητεμένος…

Ένα μοναδικό ταξίδι, μια αφύπνιση, μύηση στην ομορφιά των πραγμάτων. Και των θαυμάτων.

Οι εικόνες του Νίκου Οικονομίδη μιλούν εύγλωττα για την υπέροχη αυτή περιπέτεια.

 

Ο βατραχούλης, η σαμιαμίδω και η μπλε γωνιάΟ βατραχούλης, η σαμιαμίδω και η μπλε γωνιά
Μια ιστορία για όλες τις ηλικίες
Λήδα Παναγιωτοπούλου
εικονογράφηση: Νίκος Οικονομίδης
Αρμός
36 σελ.
Τιμή € 9,18

 

ΣΥΜΒΙΩΣΙΣ ΑΡΜΟΝΙΚΗ

Και το δεύτερο έργο τώρα, Συμβίωσις αρμονική Μην απορείτε, δεν μιλάμε για ανθρώπους. Μιλάμε για σκύλους. Και μιλάμε σωστά και ωραία. Και με απόλυτη γνώση της ψυχοσύνθεσης του ζώου, συντρόφου του ανθρώπου απ’ αιώνος. Και με πλήρη κατανόηση και μεγάλη γλύκα. Και ναι, πολύ ταιριαστές είναι οι εκφραστικότατες εικόνες του Νίκου Οικονομίδη, οι οποίες παραστέκουν στο κείμενο και αποπνέουν δύναμη μα και ευγένεια.

Η συγγραφέας μάς συστήνει την Ήρα και την Γκρέτα. Δυο σκυλίτσες που «καθισμένες στο κεφαλόσκαλο αγρυπνούν. Περιφρουρούν τον κόσμο τους και τον δικό μας… Όταν, αργότερα, βραδιάσει, θ’ αγναντεύουν μαζί τα φώτα της πόλης, θα κοιτάξουν τ’ αστέρια, θα στείλουν ένα γλυκό φιλί στο φεγγάρι κι εκείνο θα τους χαμογελάσει». Ή, πάλι, «Ακουμπούν στο φράχτη, μυρίζουν τα λουλούδια. Ένα γιασεμί πέφτει δίπλα τους, τους χαρίζει για μια στιγμή το άρωμά του».

Και με κρύο, και με ζέστη, με βροχή ή λιακάδα, με απουσίες αγαπημένων προσώπων ή απρόσμενες επισκέψεις πουλιών, οι δυο σκυλίτσες ονειρεύονται. Φαντάζονται πράγματα. «Όμορφο πουλί, συλλογίζεται. – Θέλω να έρθεις μαζί μου, της προτείνει, θέλω να πετάξουμε μαζί. – Δεν μπορώ, του απαντάει απορημένη. – Θα σε βοηθήσω εγώ, θα σε πάρω μαζί μου. Θέλω να ταξιδέψουμε στους ουρανούς…»

 Ένα ποίημα. Και μια ανάσα ψυχής.

 Για όλους όσοι ένιωσαν και απόλαυσαν ή χαίρονται ακόμη τη συντροφιά, την αγάπη και την αφοσίωση κάποιου ζώου, είναι ευεργετικό. Για όσους απλώς αναζητούν ένα διαυγές, ποιοτικό ανάγνωσμα, μια πολύ καλή πρόταση.

 Αναγνώσματα για όλες τις ηλικίες.

 

Συμβίωσις αρμονικήΣυμβίωσις αρμονική
Μην απορείτε, δεν μιλάμε για ανθρώπους
Λήδα Παναγιωτοπούλου
εικονογράφηση: Νίκος Οικονομίδης
Γράμμα
72 σελ.
Τιμή € 10,20

 

 


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Lucia Giustini: «Ο βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο»

«Πριν από πολύ καιρό, βασίλευε ένας βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο…» Έτσι αρχίζει το βιβλίο της Ιταλίδας συγγραφέα Λουτσία Τζιουστίνι, σε εικονογράφηση του Σάντρο Ναταλίνι, που μας φέρνουν...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μαρίζα Ντεκάστρο: «Άλκη Ζέη: Μάτια σαν γαλάζια θάλασσα»

Το κάθε νέο βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη. Και όχι μόνο για το περιεχόμενο, αλλά και για τη μορφή του. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το βιβλίο είναι και αντικείμενο, το οποίο, αν είναι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.