fbpx
«Μεταιχμιακή χαρά»

«Μεταιχμιακή χαρά»

Στο νέο του βιβλίο, ο Θάνος Γώγος επιχειρεί να εκθέσει τη συναισθηματική του αμφισημία πατώντας γερά στη γη της αισθησιοκρατίας. Θέτει το όριο της καμπής και της κάμψης ενός κόσμου που δεν άπτεται μεταφυσικής ή που, πολύ συχνά, τον κάνει να χασμουριέται μπροστά σε έναν ρομαντικό πλην ξεφτισμένο ποιητικό λόγο, φθηνού ερωτισμού. Άλλωστε, όπως επισημαίνει κι ο ποιητής, τα ερωτικά του ποιήματα θα μένουν πάντα εκτός συλλογής.

Η εν λόγω συλλογή ξεκινά με μότο της Αμερικανίδας Susanna Kaysen, δίνοντας ικανοποιητικά το στίγμα των υπόλοιπων 36 σελίδων που ακολουθούν. Η περιέργεια του κοινού προορισμού, σαν όλοι να προετοιμαζόμαστε για τον ίδιο τόπο, με τον ίδιο τρόπο και τον ίδιο λανθάνοντα φόβο. Κι ο Γώγος ήδη από τις πρώτες σελίδες ορίζει τη δική του ποίηση, αναζητώντας εκείνη την ομιλία μέσω της οποίας θα κατακτήσει τον κόσμο του. Έναν κόσμο τόσο ακατάληπτο, που μόνο αλλόγλωσσα μπορεί να τον συλλάβει.

Πρόκειται για ένα ζωντανό –και την ίδια στιγμή ημιθανές– 48σέλιδο, γεμάτο παραπαίοντα νοήματα, θρυμματισμένες εικόνες και ερμαφρόδιτες θεάσεις ενός παρόντος, όπου οι γυναίκες μοιάζουν με κορίτσια που σπάνια βρίσκουν τρόπο να χαλαρώσουν. Κορίτσια ατιμώρητα που φαντάζουν με υπερευαίσθητους εκ φύσεως άνδρες, στο μεταίχμιο των συναισθημάτων τους. Είκοσι επτά ποιητικές απόπειρες, σχεδόν ερμητικές, τριών ενοτήτων, όπου ο Γώγος επιχειρεί να φανερώσει όσα δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο να κρύψει. Ή επιχειρεί να κρύψει εκείνα που μπερδεύουν τη γλώσσα, προκαλώντας στον αναγνώστη πολλαπλά νοηματικά σαρδάμ.

Λανθάνουσα οργή, μικροψυχωτικά επεισόδια, εραστές που αναζητούν αντικλείδια παρά τη θανατική τους καταδίκη, αυτοφυείς θεοί και αδέσποτα σκυλιά όμοια με ανθρώπους του καιρού μας που δεν έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον ή δεν επιτρέπεται πια να μιλούν. Και στο βάθος, ένα γέλιο-παράθυρο, μια παρ’ ολίγον χαρά συντροφιά με το ανέκφραστο μιας τρέλας που ενεδρεύει μέσα μας, προτρέποντάς μας να γνωρίσουμε χωρίς να αισθανθούμε ή να αισθανθούμε χωρίς να γνωρίσουμε.

Μία συλλογή που έχει όντως κάτι να μας πει, ταράζοντας για λίγο με την πειραγμένη της γλώσσα την απροσδιόριστη χίμαιρα του «είναι» μας μες στην τοξική θολούρα της εποχής.

Μεταιχμιακή χαρά
Θάνος Γώγος
Φαρφουλάς
48 σελ.
Τιμή € 6,00
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΟΙΗΣΗ
Γιώργος Σταυριανός: «Παιδί του ανέμου»

Το Παιδί του ανέμου  έρχεται να φωτίσει τη στιχουργική ιδιότητα του Γιώργου Σταυριανού, ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες· κι επίσης, σημαντικού λογοτέχνη και πανεπιστημιακού δασκάλου. Το βιβλίο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.