fbpx
«Γράμμα από το Τόκιο»

Γράμμα από το Τόκιο Peter Yeldham: «Γράμμα από το Τόκιο»

Συγγραφέας από τα δεκαεπτά του, ο Peter Yeldham έχει γράψει εννέα μυθιστορήματα, έχει ασχοληθεί με το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη βρετανική τηλεόραση. Στην Αυστραλία, το έργο του περιλαμβάνει πολυάριθμες βραβευμένες τηλεοπτικές σειρές. Το 1991 έλαβε το Μετάλλιο του Ιππότη του Τάγματος της Αυστραλίας για την προσφορά του στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, και το 2003 το Μετάλλιο Εκατονταετίας για τη συνεισφορά του στα αυστραλιανά γράμματα. Στις τιμητικές διακρίσεις συμπεριλαμβάνονται έξι Australian Writing Awards, ένα British Guild Award καθώς και μία υποψηφιότητα για βραβείο EMMY, για το τηλεοπτικό του δράμα Captain James Cook.

Το καινούργιο του μυθιστόρημα, Γράμμα από το Τόκιο, κινείται στα όρια του ιστορικού μυθιστορήματος και του ψυχολογικού θρίλερ, όπως και η Μακρινή ακτή, που επίσης κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Στη Μακρινή ακτή, η μικρή Κατερίνα Βάσσου τη δεκαετία του 1950 αναζητούσε στο Σίδνεϊ ένα καλύτερο μέλλον. Η εγκατάλειψη της μητέρας της, η μετανάστευση, ο πόλεμος του Βιετνάμ, το ζοφερό της παρόν.
Στο Γράμμα από το Τόκιο, ο Σαμ Ντελόν, ένας νεαρός Γάλλος, γεννιέται και μεγαλώνει στην Ιαπωνία με οικογενειακά μυστικά και ρίζες στον Καναδά. Η νονά του, Φλόρενς Κάρτερ, καλή νεράιδα και το κλειδί για τα ένοχα μυστικά, με την αλληλογραφία τους θα του σταθεί για μια ζωή και θα του δίνει κουράγιο, την ώρα που γύρω του διαλύονται τα πάντα: οι γονείς του χωρίζουν, οι Ιάπωνες επιτίθενται στο Περλ Χάρμπορ κι ο Σαμ βρίσκεται πια σε ξένη χώρα ένας εγκλωβισμένος εχθρός. Η επικοινωνία του με τη Φλόρενς, σχεδόν αδύνατη, περνά στην παρανομία. Η κοινωνία όπου ζει είναι εχθρική με όλους τους Δυτικούς. Στη γαλλική τράπεζα όπου πιάνει δουλειά μπλέκεται εκών άκων σε μια ιστορία κατασκοπείας και τα ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια, που ξεκινούν με ένα μεγάλο απολαυστικό ταξίδι στη «νονά Φλόρενς», γίνονται πια καθημερινός ζόφος.

Το μυθιστόρημα ξεκινά από την πιο δύσκολη ώρα: συλλήψεις και βασανιστήρια προς εκφοβισμό και σωφρονισμό. Με διαρκή φλας μπακ επιστρέφει στον χαμένο παράδεισο της ειρήνης και με ατμοσφαιρικές και κινηματογραφικές περιγραφές, θεατρικούς διαλόγους και εγκιβωτισμένη αλληλογραφία, αναδεικνύει τους χαρακτήρες, τους τόπους, το γαλήνιο και φωτεινό χτες. Αποδεικνύοντας το πόσο έρμαια μπορεί να είναι τα άτομα και οι μικρές ιστορίες μπροστά στη Μεγάλη Ιστορία, το τι ακριβώς σημαίνει γεννιέμαι σε λάθος τόπο, ή βρίσκομαι σε λάθος τόπο, τη λάθος στιγμή.

Το αποτέλεσμα, ένα μυθιστόρημα που εμπεριέχει τα πάντα: πόλεμο και ειρήνη. Κατασκοπεία και έρωτα. Ανθρώπινες σχέσεις, αξίες που καταρρέουν και καινούργια που τελικά γεννιούνται μέσα στον ζόφο ιδανικά. Με τον ανθρώπινο παράγοντα καταλύτη στα δύσκολα και την ελεύθερη βούληση να κάνει στις ζωές των ανθρώπων, σταθερά, ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, τη διαφορά.

Γράμμα από το Τόκιο
Peter Yeldham
μετάφραση: Αναστασία Καλλιοντζή
Διόπτρα
608 σελ.
Τιμή € 16,20

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Pip Williams: «Το λεξικό των χαμένων λέξεων»

Ένα βιβλίο για τις λέξεις και την ιστορία τους. Για τις λέξεις που χάθηκαν ανά τους αιώνες. Για εκείνες που έχουν άλλη σημασία για τις γυναίκες και άλλη για τους άντρες. Αλλά και ένα βιβλίο για τις...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
J. M. Coetzee: «Ο Πολωνός»

Διαβάζοντας τη νουβέλα Ο Πολωνός (2023) του Τζον Μάξγουελ Κούτσι, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση της Χριστίνας Σωτηροπούλου, ο αναγνώστης και η αναγνώστρια συνειδητοποιούν τη δύναμη που έχει ο...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Arturo Pérez-Reverte: «Ο Ιταλός»

Ο πολυγραφότατος Ισπανός συγγραφέας από την Καρθαγένη, ο Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, έχει φωτίσει πολλές φορές μέσα από τα μυθιστορήματά του άγνωστες στιγμές της Ιστορίας. Έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, μέχρι στιγμής,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.