fbpx
Matti Rönkkä: «Ο άνθρωπος που έμοιαζε με δολοφόνο»

Matti Rönkkä: «Ο άνθρωπος που έμοιαζε με δολοφόνο»

Εκείνοι που έχουν διαβάσει τα μοδάτα και ευπώλητα σκανδιναβικά αστυνομικά μυθιστορήματα και τους άρεσαν θα απογοητευτούν. Κι εκείνοι που τα διάβασαν και απογοητεύτηκαν από την έλλειψη πρωτοτυπίας θα εκπλαγούν ευχάριστα, διότι το μυθιστόρημα Ο άνθρωπος που έμοιαζε με δολοφόνο δε μοιάζει καθόλου με αυτά. Είναι διαφορετικό. O Φινλανδός Μάτι Ρόνκα ξεφεύγει από τη μάζα των σκανδιναβών συγγραφέων, οι οποίοι γράφουν ιστορίες με διαταραγμένα άτομα που σκοτώνουν δικαίους και αδίκους, έχουν οικογενειακά προβλήματα και κρύβουν πολλά μυστικά από το παρελθόν τους.

Οι κύριοι ήρωες του παρόντος μυθιστορήματος είναι έξι. Οι δύο είναι κάτοικοι του Ελσίνκι, της πρωτεύουσας της Φινλανδίας: ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Βίκτορ Κάρπα, πρώην σοβιετικός αθλητής και κατάσκοπος, που θυμίζει λίγο τον Φίλιπ Μάρλοου και ψάχνει εξαφανισμένους, και η Σίριε Λάρσον, μια όμορφη Εσθονή, γυναίκα παράξενη και μοιραία. Ο τρίτος είναι ο Γιούρι, κάτοικος του Κεσαλάχτι της Φινλανδίας, που φυλάει ένα κοντέινερ με παράνομα εμπορεύματα. Ο τέταρτος είναι ένας ηλικιωμένος, κάτοικος του Ταλίν της Εσθονίας, που απασχολεί εργάτες, οι οποίοι συσκευάζουν ηρωίνη σε σακουλάκια. Η πέμπτη, η Άννα, ζει στην ανατολική Καρελία, στα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία και είναι η μητέρα του Κάρπα. Έκτος είναι ο παλαιοβιβλιοπώλης Λάρσον, ο οποίος αναθέτει στον Κάρπα την εύρεση της γυναίκας του, της Σίριε.

Τότε ο ντετέκτιβ μπλέκει με τη ρώσικη μαφία που αλωνίζει ανεξέλεγκτη την περιοχή της Βαλτικής. Κι έπειτα ο Λάρσον δολοφονείται, όπως δολοφονείται και ο Γιούρι. Πρωταγωνιστής είναι ο Βίκτορ Κάρπα, γέννημα θρέμμα της σοβιετικής κοινωνίας που για να επιβιώσει κάνει διάφορα πράγματα, νόμιμα και παράνομα. Επειδή το παρελθόν του είναι σκοτεινό γίνεται παιγνιδάκι στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών, που τον εκβιάζουν για να τους κάνει βρώμικες δουλειές. Στο μυθιστόρημα υπάρχουν μετανάστες, λαθρέμποροι τσιγάρων και ποτών, πιστολάδες, έμποροι ναρκωτικών, σωματέμποροι, διακινητές γυναικών, μεταφορείς όπλων, πλαστογράφοι διαβατηρίων, άνθρωποι που πουλάνε τα πάντα (και τους συντρόφους τους). Όλοι τους κυνηγούν το εύκολο χρήμα και δουλεύουν για αδίστακτα αφεντικά που δε μοιάζουν με γκάγκστερ αλλά είναι σεβάσμιοι πολίτες. Υπάρχουν ακόμα και κατάσκοποι που κινούν τα αόρατα νήματα, καθώς και αστυνομικοί που πασχίζουν να περιορίσουν την εγκληματικότητα.

Με αναφορές στην ιστορία της Φινλανδίας, στη σχέση της με την πρώην Σοβιετική Ένωση, με σχόλια για τη σύγχρονη κοινωνία της χώρας, ο συγγραφέας (γεννήθηκε το 1959, στη Βόρεια Καρελία), σχολιαστής της φινλανδικής τηλεόρασης και επιτυχημένος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, έγραψε ένα άρτιο αστυνομικό μυθιστόρημα (η σειρά με τον Βίκτορ Κάρπα αριθμεί έξι βιβλία), όπου οι κακοί τιμωρούνται κι ο κεντρικός ήρωας με τη μητέρα του (του στέλνει πίτες τυλιγμένες σε λαδόχαρτο), συνδέονται με στέρεους δεσμούς αγάπης.

 

Ο άνθρωπος που έμοιαζε με δολοφόνο
Matti Rönkkä
μετάφραση: Μαρία Μαρτζούκου
Παπαδόπουλος
224 σελ.
Τιμή € 12,99


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Pip Williams: «Το λεξικό των χαμένων λέξεων»

Ένα βιβλίο για τις λέξεις και την ιστορία τους. Για τις λέξεις που χάθηκαν ανά τους αιώνες. Για εκείνες που έχουν άλλη σημασία για τις γυναίκες και άλλη για τους άντρες. Αλλά και ένα βιβλίο για τις...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
J. M. Coetzee: «Ο Πολωνός»

Διαβάζοντας τη νουβέλα Ο Πολωνός (2023) του Τζον Μάξγουελ Κούτσι, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση της Χριστίνας Σωτηροπούλου, ο αναγνώστης και η αναγνώστρια συνειδητοποιούν τη δύναμη που έχει ο...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Arturo Pérez-Reverte: «Ο Ιταλός»

Ο πολυγραφότατος Ισπανός συγγραφέας από την Καρθαγένη, ο Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, έχει φωτίσει πολλές φορές μέσα από τα μυθιστορήματά του άγνωστες στιγμές της Ιστορίας. Έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, μέχρι στιγμής,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.