fbpx
2ος διαγωνισμός διηγήματος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας

2ος διαγωνισμός διηγήματος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας

Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) προκήρυξε τον 2ο διαγωνισμό διηγήματος, αφιερωμένο στη μνήμη του Άγγελου Μαστοράκη, με θέμα: «Εναλλακτική ιστορία στην Ελλάδα».

Η εναλλακτική ιστορία είναι ένα σημαντικό παρακλάδι της επιστημονικής φαντασίας, που ωστόσο ελάχιστα εκπροσωπείται στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα υποείδος, που περιγράφεται πλήρως από το γνωστό «What if?», καθώς θέτει ακριβώς αυτό το ερώτημα: Τι θα γινόταν αν κάτι στο παρελθόν μας είχε εξελιχθεί διαφορετικά απ’ ό,τι εξελίχθηκε; Τι θα γινόταν, λόγου χάρη, αν στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου δεν είχαν κερδίσει οι Σύμμαχοι; Τι θα γινόταν αν ο Σωκράτης δεν είχε πιει το κώνειο; Πώς θα ήταν η κατάσταση αν η χώρα μας δεν είχε γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Αλλάζοντας ένα ιστορικό γεγονός, ο/η συγγραφέας καλείται να εξερευνήσει το παρόν ή και το μέλλον μας, και το πόσο διαφορετικά θα ήταν αυτά. Οι αλλαγές μπορεί να είναι κοσμογονικές –κάτι σαν το λεγόμενο «φαινόμενο της πεταλούδας»– ή μικρές κι ωστόσο σημαντικές. Παραδείγματα έργων που ανήκουν στο είδος: Ο άνθρωπος στο ψηλό κάστρο του Φίλιπ Ντικ, οι Μηχανές σαν κι εμένα  του Ίαν ΜακΓιούαν και η Νύχτα της σβάστικας της Κάθριν Μπέρντεκιν, ενώ στην τηλεόραση πολύ γνωστή σειρά του είδους είναι το For All Mankind.

Οι συμμετέχοντες/ουσες στον διαγωνισμό καλούνται, λοιπόν, να φανταστούν το παρόν ή το μέλλον της Ελλάδας αλλάζοντας ένα ιστορικό γεγονός, σημαντικό ή ασήμαντο, είτε του μακρινού παρελθόντος είτε ακόμα και της πρόσφατης ιστορίας μας.

Όροι συμμετοχής

– Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν όλοι οι ενήλικες μη μέλη της ΑΛΕΦ, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκευτικών πεποιθήσεων κ.λπ. Έργα που προωθούν ιδεολογίες μίσους θα μηδενίζονται αμέσως χωρίς επιστροφή χρημάτων. Τα κείμενα θα πρέπει να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα.

– Για συμμετοχή στον διαγωνισμό, θα πρέπει να γίνει κατάθεση ποσού 10 (δέκα) ευρώ στον λογαριασμό της ΑΛΕΦ (IBAN: GR 55 0110 1080 0000 1084 8026 323, Εθνική Τράπεζα). Κατόπιν, αποστολή του έργου (έκτασης μέχρι 4.000 λέξεις) μαζί με το αποδεικτικό κατάθεσης στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Προσοχή: Σε περίπτωση που η κατάθεση γίνει από άλλη τράπεζα εκτός Εθνικής, ο/η συμμετέχων/ουσα θα πρέπει να αναλάβει εξ ολοκλήρου τα έξοδα μεταφοράς.

– Διηγήματα γίνονται δεκτά από την 1η Φεβρουαρίου έως και τις 30 Ιουνίου 2024. Κείμενα που δεν θα σταλούν στο εν λόγω διάστημα δεν θα διαβαστούν.

– Τα αρχεία των διηγημάτων θα πρέπει να είναι ανώνυμα και να ακολουθούν τη μορφοποίηση: γραμματοσειρά Times New Roman 12 στιγμών, διπλό διάστιχο, κανονικά περιθώρια, εσοχή παραγράφου 1,25 εκατοστά, στοίχιση εκατέρωθεν, η αλλαγή ενότητας να επισημαίνεται με #. Δεκτά αρχεία σε μορφότυπο doc, docx ή rtf. Προσοχή: Τα κείμενα να μη στέλνονται σε pdf.

Τα διηγήματα θα αξιολογηθούν από τριμελή επιτροπή και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο του 2024.

Έπαθλα
Πρώτη θέση: 300 ευρώ
Δεύτερη θέση: 200 ευρώ
Τρίτη θέση: 100 ευρώ

Η απονομή των βραβείων θα γίνει σε ειδική εκδήλωση της ΑΛΕΦ, σε ημερομηνία που θα οριστεί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Τα νικητήρια διηγήματα θα δημοσιευτούν στο περιοδικό της ΑΛΕΦ, τα Φανταστικά Χρονικά.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Διαμαρτυρία των νέων μελών της επιτροπής του GreekLit για την 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Τα νέα μέλη της επιτροπής του προγράμματος μετάφρασης και έκδοσης ελληνικών βιβλίων σε άλλες γλώσσες GreekLit εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση: Με αφορμή την έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου...

ΝΕΑ
10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

«Always be a poet, even in prose» (Σαρλ Μποντλέρ Στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, που θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη και την τρίτη ημέρα της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, δηλαδή την Παρασκευή...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.