fbpx
Απειλή για μεταφραστές/τριες η τεχνητή νοημοσύνη;

Απειλή για μεταφραστές/τριες η τεχνητή νοημοσύνη;

Πάνω από το ένα τρίτο των μεταφραστών/τριών έχουν χάσει δουλειές εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης, πάνω από τέσσερις στους δέκα αναφέρουν ότι τα εισοδήματά τους έχουν ήδη μειωθεί εξαιτίας της και πάνω από τρεις στους τέσσερις εκτιμούν πως θα επηρεάσει αρνητικά τα μελλοντικά τους εισοδήματα, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία της Εταιρείας Συγγραφέων του Ηνωμένου Βασιλείου, που εκπροσωπεί συγγραφείς, εικονογράφους και μεταφραστές/τριες.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της τάσης που επικρατεί δίνει ο μεταφραστής Ian Giles: εκδοτικός οίκος με τον οποίο συνεργαζόταν για μεταφράσεις ebooks και audiobooks μεταπήδησε σε ένα διαφορετικό μοντέλο, που είναι γνωστό ως μετεπιμέλεια (post-editing), όπου το κείμενο μεταφράζεται αρχικά από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης και εν συνεχεία ένας επιμελητής ελέγχει το μεταφρασμένο κείμενο και κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις.

Από την πλευρά της, η μεταφράστρια Nichola Smalley θεωρεί πως οι άνθρωποι θα είναι πάντα αναγκαίοι για τη μετάφραση λογοτεχνικών κειμένων που χαρακτηρίζονται από ιδιωματική, ιδιόρρυθμη και σύνθετη γραφή. «Ίσως οι άνθρωποι που μεταφράζουν αστυνομικά και αισθηματικά μυθιστορήματα, οι οποίοι πλέον έχουν λιγότερη δουλειά εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης, αρχίσουν να ασχολούνται με τα πιο περίπλοκα κείμενα και να παλεύουμε όλοι για χώρο σε αυτή τη μικρή αγορά. Ελπίζω όχι!» σχολιάζει.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

«Always be a poet, even in prose» (Σαρλ Μποντλέρ Στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, που θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη και την τρίτη ημέρα της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, δηλαδή την Παρασκευή...

ΝΕΑ
Ανοίγει τις πύλες της η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 16-19 Μαΐου

Με επετειακό χαρακτήρα, 850 εκθέτες, πάνω από 1.500 Έλληνες/-δες και ξένους/-ες συγγραφείς, ομιλητές/-τριες και επαγγελματίες του βιβλίου από 40 χώρες και με πάνω από 550 εκδηλώσεις σε 14 αίθουσες...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.