fbpx
Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Σαλμάν Ρούσντι για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Σαλμάν Ρούσντι για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την άγρια επίθεση που τον άφησε τυφλό από το δεξί του μάτι, ο Σαλμάν Ρούσντι περιγράφει στο νέο του βιβλίο, Μαχαίρι, τη στιγμή της επίθεσης και τα συναισθήματά του, σε ένα έργο που κατά τον ίδιο έχει το στοιχείο της κάθαρσης, επιτρέποντάς του να προχωρήσει στη ζωή του ύστερα από ένα τόσο τραυματικό συμβάν.

Όπως περιγράφει ο Ρούσντι στο βιβλίο, το οποίο στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και Δημήτρη Δουλγερίδη: «Ανακαλώ ακόμη τη στιγμή σε αργή κίνηση. Τα μάτια μου ακολουθούν τον άνδρα που ξεπηδάει από το ακροατήριο και με πλησιάζει, βλέπω κάθε βήμα του καθώς τρέχει με ορμή. Παρακολουθώ τον εαυτό μου που σηκώνεται και γυρίζει προς το μέρος του. (Συνεχίζω να τον αντικρίζω. Δεν του γυρίζω ποτέ την πλάτη. Απόδειξη, ότι δεν έχω τραύματα στην πλάτη μου.) Σηκώνω το αριστερό μου χέρι σε αυτοάμυνα. Εκεί μπήγει το μαχαίρι του. Ακολουθούν πολλά χτυπήματα, στον λαιμό μου, το στήθος μου, το μάτι μου, παντού. Νιώθω τα πόδια μου να υποχωρούν και πέφτω».

Ο συγγραφέας αναφέρεται ακόμα στη μακρά περίοδο νοσηλείας και αποθεραπείας του, από την οποία μοιράστηκε μία ιστορία σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη: «Ένας από τους χειρουργούς που μου είχαν σώσει τη ζωή μού είπε: “Πρώτα ήσουν πραγματικά άτυχος και μετά ήσουν πραγματικά τυχερός”. Του είπα: “Ποια ήταν η τύχη;” και μου είπε: “Η τύχη ήταν ότι αυτός που σου επιτέθηκε δεν είχε ιδέα πώς να σκοτώσει έναν άνθρωπο με μαχαίρι”.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

«Always be a poet, even in prose» (Σαρλ Μποντλέρ Στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, που θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη και την τρίτη ημέρα της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, δηλαδή την Παρασκευή...

ΝΕΑ
Ανοίγει τις πύλες της η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 16-19 Μαΐου

Με επετειακό χαρακτήρα, 850 εκθέτες, πάνω από 1.500 Έλληνες/-δες και ξένους/-ες συγγραφείς, ομιλητές/-τριες και επαγγελματίες του βιβλίου από 40 χώρες και με πάνω από 550 εκδηλώσεις σε 14 αίθουσες...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.