fbpx
Τίνα Κουτσουμπού: «Χλομά βουνά»

Τίνα Κουτσουμπού: «Χλομά βουνά»

Ένα αξιοπρόσεκτο και πρωτότυπο βιβλίο, το οποίο διαδραματίζεται ως επί το πλείστον στις Άλπεις στα τέλη του 19ου αιώνα, είναι το νέο πόνημα της συγγραφέως από τη Μεσσηνία, Τίνας Κουτσουμπού, με τίτλο Χλομά βουνά. Το εν λόγω πόνημα παρακολουθεί, μέσω μιας μυθιστορίας, τη ζωή του Θέοντορ Χρηστομάννου, του Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος χρηματοδότησε την κατασκευή του δρόμου στις Δολομιτικές Άλπεις.

Ομολογώ ότι δεν είχε τύχει ποτέ έως τώρα να ακούσω για τον μεγάλο αυτόν Έλληνα της Διασποράς, ο οποίος είχε καταγωγή από το Μελένικο της Βλαχίας, αλλά γεννήθηκε το 1855 στη Βιέννη, όπου και μεγάλωσε. Ο Θέο ή Τέο –όπως τον αποκαλούσαν– σπούδασε ιατρική στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας και νομική, προτού επιλέξει να ζήσει στο Μεράνο, την πιο διάσημη και όμορφη πόλη των Δολομιτικών Άλπεων, η οποία ανήκε τότε στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία – σήμερα ανήκει στην Ιταλία. Εκεί ο Χρηστομάννος συνέδεσε το όνομά του με την κατασκευή σημαντικών οδικών αξόνων, υδραυλικών έργων και ορεινών καταφυγίων, τα οποία βοήθησαν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Για τον λόγο αυτόν, ο Χρηστομάννος, ο οποίος πέθανε το 1911 και θάφτηκε εκεί, θεωρείται ως σήμερα ευεργέτης της περιοχής. Πιο γνωστός στους Έλληνες που ασχολούνται με τη λογοτεχνία είναι ο εξάδελφός του, ο μυθιστοριογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, που υπήρξε και δάσκαλος ελληνικών της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Βαυαρίας – η οποία είναι γνωστή σε εμάς ως «Σίσσυ». Όπως και να ’χει, στο βιβλίο της Κουτσουμπού εμφανίζεται ο Τέο ως δευτεραγωνιστής, αλλά και ο εξάδελφός του.

Ένα βιβλίο ιδιαίτερα γοητευτικό για πολλούς λόγους.

Οι κύριοι ήρωες του βιβλίου, ωστόσο, είναι πλασματικοί, έτσι όπως επιτάσσει ο κανόνας ενός καλού ιστορικού μυθιστορήματος. Οι ήρωες αυτοί, όμως, θα μπορούσαν να είχαν υπάρξει στ’ αλήθεια. Πρόκειται για τον Περικλή Μαντούδη και τη σύζυγό του Αρετή, με καταγωγή από την Καλαμάτα, που μετοίκησαν στις Δολομιτικές Άλπεις και έζησαν κοντά στον Χρηστομάννο. Τον περιπετειώδη βίο όλων αυτών παρακολουθεί και περιγράφει η συγγραφέας στο βιβλίο της, με αφετηρία το έτος 1870. Η ιστορία ολοκληρώνεται το 1916, μετά τον θάνατο του Χρηστομάννου.

Πρόκειται για ένα βιβλίο ιδιαίτερα γοητευτικό για πολλούς λόγους. Πρώτον και κύριο, επειδή εξετάζει ένα θέμα εξαιρετικά ενδιαφέρον, αλλά κατά βάση άγνωστο στους περισσότερους Έλληνες αναγνώστες. Δεύτερον, επειδή η υπόθεση διαδραματίζεται σε διαφορετικούς τόπους, από τις μαγευτικές Άλπεις έως την Καλαμάτα και την Κορώνη των τελών του 19ου αιώνα. Τρίτον, η ξεχωριστή πλοκή του συνδυάζεται αρμονικά με τα ιστορικά γεγονότα. Και, τέλος, επειδή είναι ένα εξαιρετικά καλογραμμένο μυθιστόρημα, το οποίο θα μάθει, συνάμα, και πολλά στους αναγνώστες του. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

 

Χλομά βουνά
Στ’ αχνάρια του Χρηστομάννου
Τίνα Κουτσουμπού
ΑΩ Εκδόσεις
496 σελ.
ISBN 978-618-5675-53-0
Τιμή €24,38
001 patakis eshop


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Δημοσθένης Βουτυράς: «Παραρλάμα»

Έχουμε διανύσει σχεδόν εκατό χρόνια από την έκδοση των διηγημάτων που περιλαμβάνονται στη συλλογή Παραρλάμα κι άλλες ιστορίες, και όμως η ανάγνωσή τους σου δίνει την εντύπωση ότι γράφτηκαν μόλις...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Μιχαήλ Μητσάκης: «Αθηναϊκαί σελίδες»

Ο Μιχαήλ Μητσάκης αποτελεί μια ιδιαίτερη μορφή στα ελληνικά γράμματα, ο οποίος διαμορφώνεται αισθητικά σε μια γόνιμη πολιτιστικά περίοδο, όπου η αθηναϊκή κοινωνία πάσχιζε να αποκτήσει λογοτεχνική...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Μαντώ Μάκκα: «Αγκούσα»

Αγκούσα σημαίνει δυσφορία, δύσπνοια, πνιγμονή. Μοιάζει σαν ηχητική λέξη, ο ήχος όταν βγαίνει από μέσα μας το αγκομαχητό, ο αναστεναγμός, από μια στενή δίοδο που τον εμποδίζει. Μπορεί αυτή η δυσφορία να προέρχεται...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.