fbpx
«Οι Εκδόσεις Γράφημα προτείνουν 5+1 νέα βιβλία που δεν πρέπει να χάσετε» του Γιάννη Τσαχουρίδη

«Οι Εκδόσεις Γράφημα προτείνουν 5+1 νέα βιβλία που δεν πρέπει να χάσετε» του Γιάννη Τσαχουρίδη

Με σεβασμό στον αναγνώστη, σταθεροί σε μια πορεία είκοσι δύο ετών στην εκδοτική δραστηριότητα, σας προτείνουμε 5+1 νέες κυκλοφορίες μας. Ευχαριστούμε το Diastixo.gr για την πρόσκλησή του και σας συστήνουμε Έλληνες συγγραφείς με βιβλία που συναρπάζουν!

 

1 thessaloniki tou aimatosΗ Θεσσαλονίκη του αίματος 1876-1968: Πολιτικές δολοφονίες & εκτελέσεις του Σπύρου Γ. Δερμιτζάκη

Η Θεσσαλονίκη, με οποιαδήποτε προσωνυμία, υπήρξε μια Μητρόπολη, μια κοσμική πόλη δύο αυτοκρατοριών, της βυζαντινής και της οθωμανικής.

Με τα χρόνια, έγινε ένας τόπος που οι ιθύνοντες χρησιμοποιούσαν σαν εργαστήριο πειραματισμού στα πολιτικά τους παιχνίδια. Στην Αθήνα μια δολοφονία σαν αυτή του Πολκ ή του Λαμπράκη θα είχε σίγουρα άλλο αντίκτυπο ή μια δίκη σαν του Παγκρατίδη θα προκαλούσε μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Η πόλη βρίσκεται σε μια θέση που προσφέρεται για το ξεκαθάρισμα πολιτικών διαφορών και η θέση αυτή την κάνει τόπο κατάλληλο να στηθεί μια πολιτική παγίδα ή μια δικαστική πλάνη. Τα σχέδια των οργανωτών «εκπονούνται» σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή του κόσμου, όμως η γεωπολιτική θέση της Θεσσαλονίκης εξυπηρετεί την εφαρμογή τους. Η Αθήνα δρα ανεξάρτητα από τη Θεσσαλονίκη ή συμπληρώνει το «παζλ» των εξελίξεων. Στην κοινωνία της πόλης, όμως, εμφανίζονται απρόοπτα, που φέρ¬νουν σε δύσκολη θέση τόσο τους θεατές όσο και τους συμμετέχοντες.

Στο βιβλίο προτάσσεται ένα «Χρονολόγιο» των πολιτικών δολοφονιών και εκτελέσεων που έγιναν στη Θεσσαλονίκη από το 1876 μέχρι το 1968 και ακολουθεί η εξιστόρηση-ανάλυση των σημαντικότερων, κατά τη γνώμη μας, 21 απ’ αυτές. Γίνεται δε προσπάθεια να αποδοθεί και το πολιτικοκοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο έλαβαν χώρα.

2 fiellines tou 1821Σειρά: Ηρωικά πρόσωπα της Ελληνικης Ιστορίας, τόμος Β’: Φιλέλληνες του 1821 των Έλενας Νταβλαμάνου και Αθανασίας Ελευθερούλη

Το παρόν βιβλίο αποτελεί φόρο τιμής σε όλους τους ανυπόκριτους θαυμαστές και υμνητές της ελληνικής εθνικής ιδέας, που υπερασπίστηκαν και εξακολουθούν να μάχονται υπέρ των ανθρώπινων αξιών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι Φιλέλληνες εμπνεύστηκαν από τις καλύτερες στιγμές της παράδοσής μας, συνέπλευσαν με τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά του ελληνικού πολιτισμού, οραματίστηκαν το μέλλον και λειτουργούν ακόμη και σήμερα ως πρεσβευτές της Ελλάδας που διαπρέπει.

 

3 itta perifaniaΉττα και περηφάνια: Η ναυμαχία της Σφηκιάς του Παύλου Μουρουζίδη

Ο Αχιλλέας, νέο παιδί, μεγαλώνει ανέμελα στο χωριό του. Αφήνει την ήρεμη ζωή της υπαίθρου για να μαθητεύσει στη Σιβιτανίδειο, να πιάσει δουλειά στα μηχανουργεία του Πειραιά κι από κει στα βαπόρια· γοητεύεται από τις κομμουνιστικές ιδέες και τα υψηλά ανθρωπιστικά ιδεώδη της μεγάλης λογοτεχνίας.

Το εργατικό κίνημα, οι ταξικοί αγώνες, το όραμα του κομμουνισμού, η γοητεία της μάχης για την απελευθέρωση του ανθρώπου από κάθε καταναγκασμό, η κοινωνία της ισότητας, η δύναμη της συντροφικότητας, η ομορφιά του έρωτα και του αγώνα, έρχονται στο προσκήνιο.

Αλλά ταυτοχρόνως, η επίθεση του κεφαλαίου. Τα παιχνίδια της εργοδοσίας και τα φράγματα των μηχανισμών της, στη μεγάλη απεργία που ξεσπά. Οι δραματικές εξωτερικές και εσωτερικές αντιθέσεις και συγκρούσεις, η άρνηση και η πάλη ως την ανατροπή. Όταν η πόλη κοιμάται και οι πρωτοπόροι εργάτες αγρυπνούν. Η νίκη και η ήττα. Η ενότητα των αντιθέσεων.

Ένα μυθιστόρημα μαθητείας και ενηλικίωσης, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα.

Ένα μυθιστόρημα για το τέλος της μεταπολίτευσης και της νιότης μας.

 

4 skorpia kareΣκόρπια καρέ από τη ζωή του Αθανάσιου Πανταζή του Πρόδρομου Doe

Ο Αθανάσιος Πανταζής αποφάσισε την πρώτη μέρα της σύνταξής του να γυρίσει μία ταινία. Το πρόβλημα ήταν πως δεν είχε ιδέα από σκηνοθεσία, δεν διέθετε κάμερες, μικρόφωνα ή οτιδήποτε σχετικό με τεχνικό εξοπλισμό (εκτός από μία κλακέτα που αποκτήθηκε με ιδιαίτερο κόπο). Δεν ήξερε ηθοποιούς, διευθυντές φωτογραφίας, σκηνογράφους ή, τέλος πάντων, κάποιον που να σκαμπάζει δύο πράγματα από τέχνη.

Το μόνο που διέθετε ήταν πείσμα και μια άκρατη λατρεία για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Και για κάποιο λόγο πίστεψε πως αυτά είναι αρκετά.

Αυτό είναι το βιβλίο ενός γιου για τον πατέρα του. Κι η ιστορία μίας ταινίας που στήθηκε κάτω από αδιανόητες συνθήκες. Και λίγο από την ιστορία της Ελλάδας τα τελευταία εξήντα χρόνια.

Μα, πάνω απ’ όλα, τα έργα και οι ημέρες ενός συνηθισμένου ανθρώπου που τελικά δεν είναι τόσο συνηθισμένος. Γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην μπορεί να γίνει βιβλίο η ζωή του.

 

5 i defteri eychiΗ δεύτερη ευχή – 2η Έκδοση του Γιώργου Λογοθέτη

Μέσα από μια ρεαλιστική και ίσως λυρική γραφή, ο συγγραφέας με αταίριαστα, φαινομενικά, flashback και δυναμικό «μοντάζ» ξεδιπλώνει τέσσερις ιστορίες, αρχικά ασυγχρόνιστες, δίνοντας την αίσθηση μιας τρίτης διάστασης, μέσα στην οποία οι κεντρικοί ήρωες του βιβλίου προσπαθούν να αποφύγουν ένα μοιραίο, επώδυνο τέλος.

Η Δεύτερη ευχή στέλνει με εντυπωσιακό τρόπο μηνύματα για τα ανθρώπινα πάθη και τις κατάρες που τα συνοδεύουν, για το ατέρμονο κυνήγι της ευτυχίας, για την ανυπαρξία της τελειότητας, για τον αληθινό πυρήνα κάθε μύθου και για το μέλλον του ανθρώπου, που ποτέ άλλοτε δεν προοιωνιζόταν τόσο πολύπλοκο και συνάμα συγκλονιστικό.

 

6 emilyΗ Έμιλι στη χώρα των πάγων της Όλγας Παπαμιχάλη

Η Έμιλι είναι μια σύγχρονη Αλίκη 17 χρονών. Όχι στη Χώρα των Θαυμάτων, αλλά στη Χώρα των Πάγων!

Με αμείλικτο αντίπαλο τον Χρόνο, η Έμιλι προσπαθεί απεγνωσμένα να λύσει το μυστήριο που πλανάται γύρω από το παρελθόν της και την τραυματική παιδική της ηλικία. Συγχρόνως παλεύει να συνδυάσει οικογενειακές ανάγκες, σπουδές, τα μαθήματα βιολιού και το αγαπημένο της πατινάζ στο παγοδρόμιο, μέσα σ’ ένα εξοντωτικό πρόγραμμα, όπου υποχρεώσεις και επιθυμίες μοιάζουν εξίσου βασανιστικές.

Μόνη της συντροφιά και βοήθεια είναι ένα παιδικό βιβλίο: Η Χώρα των Πάγων, ένας μαγικός κόσμος γεμάτος μυστήριο και φαντασία, μέσα στον οποίο η Έμιλι έχει τη δυνατότητα να καταφεύγει κάθε φορά που τα πράγματα δυσκολεύουν στον πραγματικό της κόσμο. Εκεί, στη Χώρα των Πάγων, συναντά τον γοητευτικό αλλά μυστηριώδη Δημήτρη, αλλά και… τον Λιούις Κάρολ και τον Μότσαρτ!

Διχασμένη ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο κόσμους, τον πραγματικό και τον φανταστικό, θα μπορέσει η Έμιλι τελικά να λύσει το μυστήριο που πλανάται γύρω από τη ζωή της; Θα μπορέσει να αποδεχτεί την αλήθεια και τις πραγματικές της επιθυμίες;

Ένα εξαιρετικά πρωτότυπο –κι όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα– μυθιστόρημα μιας νεαρής συγγραφέως μόλις 24 χρονών, φόρος τιμής στον Λιούις Κάρολ και την Αλίκη του. Είναι μια γοητευτική ιστορία φαντασίας, ένα μυστικό ταξίδι στον κόσμο των επιθυμιών και του ασυνείδητου, αλλά και μια συγκινητική εξιστόρηση ενηλικίωσης.

 

Ο Γιάννης Τσαχουρίδης είναι ο εκδότης του Γραφήματος.

 

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.