fbpx
«Dina’s Bakery» και «Air fryer»

«Dina’s Bakery» και «Air fryer»

Στην Ελλάδα αγαπάμε το καλό φαγητό. Μας αρέσει να συζητάμε γι’ αυτό, να το ετοιμάζουμε μόνοι/ες μας και να το γευόμαστε συντροφιά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Κι αφιερώνουμε πολύ χρόνο συζητώντας για τον τρόπο παρασκευής των άφθονων πρώτων υλών που υπάρχουν γύρω μας, δηλαδή για τις συνταγές: μας αρέσει αφενός να επανερχόμαστε στις γεύσεις που έχουμε μάθει από τα παιδικά μας χρόνια, διατηρώντας κάποιες αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές, αφετέρου να αναζητούμε νέες συνταγές στον παλμό της εποχής, δηλαδή πιο γρήγορες και ελαφριές.

Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζουμε εδώ δύο νέους οδηγούς μαγειρικής, το DinaBakery από την Ντίνα Νικολάου και το Air fryer: 80 συνταγές για γρήγορο, νόστιμο και υγιεινό φαγητό από τον Νέιθαν Άνθονι, που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Η Ντίνα Νικολάου είναι καταξιωμένη σεφ, με σπουδές σε γαστρονομικές σχολές του Παρισιού και ιδιοκτήτρια, από κοινού με την αδελφή της, του εστιατορίου Evi Evane στο Παρίσι (το καλύτερο εστιατόριο ξένης κουζίνας στη γαλλική πρωτεύουσα για το 2017, σύμφωνα με τον οδηγό γαστρονομίας Pudlo Paris), και γνωστή από τις εμφανίσεις της σε τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής. Το τελευταίο της βιβλίο, με τίτλο DinaBakery και υπότιτλο My best recipes [Οι καλύτερες συνταγές μου], είναι μια πολυτελής έκδοση 170 σελίδων με σκληρό εξώφυλλο και ολοσέλιδες έγχρωμες φωτογραφίες όλων των συνταγών που παρουσιάζονται (φωτογράφος: Παναγιώτης Μπελτζινίτης). Για όλες τις συνταγές που περιλαμβάνονται εδώ χρειάζεται αλεύρι, εξ ου και η λέξη bakery [φούρνος] στον τίτλο.

Δύο οδηγοί μαγειρικής που εμπλουτίζουν τόσο το καθημερινό όσο και το εορταστικό μας τραπέζι με γεύσεις από το παρελθόν και το παρόν, που σίγουρα έχουν μέλλον.

Ο τόμος χωρίζεται σε τρία μέρη: Συνταγές του χθες (18 συνταγές), Το δικό μου Παρίσι (18 συνταγές) και Συνταγές του σήμερα (32 συνταγές). Στο πρώτο μέρος παρελαύνουν συνταγές για αγαπημένες γεύσεις: σπανακόπιτα παραδοσιακή, κρεμμυδόπιτα με τραχανά, τυρόπιτα, τυροπιτάκια και κουρού, πουγκιά με χόρτα, λυχναράκια «της συμπεθέρας», ψωμιά, τσουρέκια, λαδοκούλουρα, καθώς και παραδοσιακά γλυκά: καρυδόπιτα, μπακλαβάς, κανταΐφι, μελομακάρονα, πασχαλινά κουλουράκια, όπως και το «μαμαδίστικο» μυρμηγκάτο κέικ με καρύδα. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται αγαπημένες γαλλικές γεύσεις: κέικ με κατσικίσιο τυρί, κις λορέν και μπριός, τάρτες και φλαν, μακαρόν, εκλέρ, προφιτερόλ κ.ά. Στο τρίτο μέρος παρελαύνουν πολλές και διαφορετικές «γεύσεις του σήμερα»: κριτσίνια, κέικ αλμυρά και γλυκά, τάρτες και πίτσες, πορτοκαλόπιτες, μηλόπιτες, ρεντ βέλβετ και σιροπιαστά…

Τα υλικά των συνταγών είναι εύκολο να τα προμηθευτεί κανείς, τα βήματα είναι απλά και κατανοητά, ενώ τα σχόλια που συνοδεύουν τις συνταγές περιλαμβάνουν πληροφορίες και μυστικά, που μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τόσο τη διαδικασία όσο και τον τρόπο σκέψης της Ντίνας Νικολάου, η οποία γράφει στο εισαγωγικό σημείωμα: «…Γι’ αυτό το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας οι φράσεις που μου έρχονται στο μυαλό και θα το περιέγραφαν απόλυτα είναι: “τα καλύτερά μου” ή “τα αγαπημένα μου” ή ακόμα καλύτερα “με σίγουρη επιτυχία”. Μπορεί να ακούγονται απλοϊκές, αλλά έτσι αισθάνομαι για τις συνταγές αυτού του βιβλίου. Είναι οι συνταγές που, αν ζούσα έναν αιώνα πριν, σίγουρα θα κατέγραφα σε ένα ρομαντικό, λουλουδάτο τετραδιάκι, για να μην ξεχαστούν και να τις κληροδοτήσω σε αυτούς που αγαπώ…». Έχουμε την τύχη, λοιπόν, να κρατάμε στα χέρια μας όλες αυτές τις συνταγές, που συνοδεύονται από τόση αγάπη.

Όσο για τον τόμο Air fryer: 80 συνταγές για γρήγορο, νόστιμο και υγιεινό φαγητό, είναι το δεύτερο βιβλίο ενός ανθρώπου που δεν είναι επαγγελματίας σεφ: Ο Νέιθαν Άνθονι δεν εργάζεται στη βιομηχανία τροφίμων, αλλά ασχολείται πολύ με τη μαγειρική στο σπίτι του. Έχει δουλειά πλήρους απασχόλησης, κι έτσι οι συνταγές του απευθύνονται ιδίως σε όσες και όσους ζουν σε αντίστοιχο ρυθμό, εργάζονται πολύ και θέλουν νόστιμο, υγιεινό φαγητό που δεν χρειάζεται ώρες για να μαγειρευτεί. Οι συνταγές του είναι προσαρμοσμένες στη συσκευή air fryer, που διατίθεται από διάφορες εταιρείες ηλεκτρικών συσκευών και, κατά κοινή ομολογία, παρασκευάζει τα φαγητά γρήγορα και οικονομικά.

Εισαγωγικά, ο συγγραφέας δίνει πληροφορίες τόσο για τη συσκευή, όσο και για τον χρόνο μαγειρέματος και τους βαθμούς που χρειάζεται κάθε υλικό. Κατόπιν, παρουσιάζει 80 συνταγές χωρισμένες στις εξής κατηγορίες: Ορεκτικά και σνακ, Γρήγορα γεύματα για μεσημεριανό, Καθημερινό βραδινό, Σπιτικό φαγητό σαν να το παραγγείλατε απέξω, Συνοδευτικά και, τέλος, Γλυκές λιχουδιές. Οι συνταγές είναι εύκολες στην παρασκευή τους και τα υλικά βρίσκονται εύκολα στην αγορά, αν δεν υπάρχουν ήδη στο ντουλάπι μας: κοτόπουλο πανέ με παρμεζάνα, πικάντικο κοτόπουλο με φιστίκια, μπουκίτσες από ρολάκια λουκάνικου, τηγανητά στικ κολοκυθιού, σπαράγγια με λεμόνι και πιπέρι, μπιφτέκια παντζαριού είναι μερικές μόνο από τις 80 προτάσεις, που μπορούν πραγματικά να μας λύσουν τα χέρια τόσο από άποψη ευκολίας παρασκευής, όσο και από άποψη ποικιλίας στην καθημερινή μας διατροφή.

Δύο οδηγοί μαγειρικής, λοιπόν, που εμπλουτίζουν τόσο το καθημερινό όσο και το εορταστικό μας τραπέζι με γεύσεις από το παρελθόν και το παρόν, που σίγουρα έχουν μέλλον.

 

Dinas Bakery
My best recipes
Ντίνα Νικολάου
Μίνωας
176 σελ.
ISBN 978-618-02-5066-4
Τιμή €22,20
001 patakis eshop

 

 

 
Air fryer
80 συνταγές για γρήγορο, νόστιμο και υγιεινό φαγητό
Nathan Anthony
μετάφραση: Ελευθερία Μεταξά
Μίνωας
σ. 192
ISBN: 978-618-02-5067-1
Τιμή: 22,20€
001 patakis eshop


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Anne Plantagenet: «Η μοναδική Μαρία Καζαρές»

Υπάρχει η νιότη. Υπάρχει το γήρας. Επέλεξα να γεράσω στο μεσουράνημά μου. Μαρία Καζαρές Βιβλίο-βιογραφία μιας σπουδαίας γυναίκας, που έζησε πλάι αλλά και στη σκιά του Αλμπέρ Καμύ. «Η φωνή της είναι σκοτεινή,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
«Προσωπικό αρχείο αρχηγού ΕΔΕΣ στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα (περιόδου 1942-1944)»

Ο Ναπολέων Ζέρβας (Άρτα, 1891 – Αθήνα, 1957), στρατιωτικός, κινηματίας, ιδρυτής-αρχηγός του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και πολιτικός, υπήρξε ένα από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα του 20ού...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.