fbpx
Δημήτρης Βαρβαρήγος: «Παράτα με!»

Δημήτρης Βαρβαρήγος: «Παράτα με!»

Παράτα με!, ο τίτλος ενός ακόμη συγκλονιστικού βιβλίου από τον Δημήτρη Βαρβαρήγο, που έρχεται να αφυπνίσει με τις αλήθειες του, ξεγυμνώνοντας τα σκληρά πρόσωπα της ανθρώπινης φύσης. Ένα βιβλίο χαρακτήρων που, με λόγο στρωτό και γραφή άμεση και ρεαλιστική, κρατάει τον αναγνώστη καθηλωμένο ως το τέλος, αγωνιώντας να ξετυλίξει την πορεία των πρωταγωνιστών. Μια πορεία χαραγμένη στις γραμμές της αδικίας και της σκληρότητας, που ξεπηδάνε από την ωμή αλήθεια μιας κοινωνίας υποτασσόμενης στην ανδρική προσταγή, τη βία, την ανισότητα και την απάθεια.

Ο συγγραφέας βουτά την πένα του σε κόκκινο μελάνι και χαράσσει τις λέξεις βαθιά στην ψυχή και την καρδιά του αναγνώστη. Με τρόπο χαρισματικό και ατσαλάκωτη σκιαγράφηση, προβάλλει εικόνες σκληρές που ταρακουνάνε και κλονίζουν. Ανάμεσα στις σελίδες, ο αναγνώστης ακολουθεί τους χαρακτήρες σε κάθε φανερή κίνηση και ενδόμυχη σκέψη, τρυπώνει στο σπίτι και την κλειστή κοινωνία ενός ελληνικού χωριού και νιώθει την καρδιά του να σκίζεται από θυμό, οργή, μίσος, μα και ελπίδα, αγαλλίαση και κάθαρση.

Το έργο εκτυλίσσεται σε δύο μέρη και αφηγείται την τραγική ιστορία της μικρής Δανάης, ενός κοριτσιού που με βίαιο τρόπο καλείται στα δεκατρία του χρόνια να ανακαλύψει και να στιγματίσει τη γυναικεία του πλευρά, προτού προλάβει να χωνέψει την παιδική αθωότητα και να γευθεί τους καρπούς της εφηβείας. Η Δανάη είδε τη ζωή να ασφυκτιά, και ψυχή και σώμα να πληγώνονται στα απάνθρωπα χέρια του Γαρύφαλλου Μαρούκα, ή αλλιώς Φαλλού, του άγνωστου άντρα που έμαθε να αποκαλεί «πατέρα». Γνώρισε στα μάτια της μάνας της, Ευδοκίας, την περιφρόνηση και την ψυχρότητα, ενώ την παγωμένη της καρδιά προσπάθησαν να σκεπάσουν μονάχα η αγαπημένη της γιαγιά Ισαβέλλα ή, όπως η ίδια αποκαλούσε, το Κυκλάμινό της, και ο μεγαλύτερος αδερφός της, Αγγελής, που μέσα από κραυγές και άναρθρες προτάσεις παρατηρούσε και ξόρκιζε τα δρώμενα.

Η τραγική ιστορία της μικρής Δανάης, όμως, είχε προδιαγραφεί ήδη από την αναγγελία της γέννησής της. Προτού προλάβει καλά καλά να αντικρίσει τον ανήθικο και απάνθρωπο κόσμο, η θηλυκή της φύση απαξιώθηκε από τους ίδιους της τους γονείς. Μεγαλώνοντας, δεν έλαβε ποτέ αγάπη από τη μάνα της, που υποτασσόταν μονάχα στις επιβολές της ηδονής και της ταπείνωσης που της προκαλούσε ο Φαλλός. Η Ευδοκία, μαθημένη κι εγκλωβισμένη και αυτή στους ίδιους στενούς τοίχους της κοινωνίας του χωριού, δίχως να γνωρίσει το πατρικό πρότυπο αλλά και χωρίς να αισθανθεί πραγματική σύνδεση με την Ισαβέλλα, αντλούσε ευχαρίστηση από τη βία και την υποταγή, και έκλεινε τα μάτια και τα αυτιά σε κάθε αποτρόπαιη συμπεριφορά του εραστή Φαλλού απέναντι στην κόρη της. Τυφλωμένη από τη ζήλια της, άφησε τη Δανάη να ψυχορραγεί και να βουλιάζει σε ένα ατέρμονο αδιέξοδο.

Μέσα στην τραγική αυτή ιστορία καταφέρνει να στρίψει το νόμισμα και από την άλλη του πλευρά, παρουσιάζοντας αντιθέσεις που οδηγούν τον αναγνώστη στον λυτρωμό.

Ο Φαλλός, φιγούρα του εγωιστή κι αυταρχικού αρσενικού, που, εκτός από τη δύναμη του αναστήματός του, κουβαλούσε μέσα του την υποτίμηση της μάνας αναζητώντας σε κάθε θηλυκό πρόσωπο την εκδίκηση και την καθυπόταξη, λάμβανε τη σιωπηρή επιδοκιμασία της Ευδοκίας και της ίδιας της κοινωνίας, που τύλιγαν τα μάτια με μαντίλι, για να συνεχίζει να τερατουργεί εις βάρος των γυναικών της οικογένειας.

Κι όμως, ο Δημήτρης Βαρβαρήγος μέσα στην τραγική αυτή ιστορία καταφέρνει να στρίψει το νόμισμα και από την άλλη του πλευρά, παρουσιάζοντας αντιθέσεις που οδηγούν τον αναγνώστη στον λυτρωμό.

Ο Αγγελής, ένα προβληματικό και παντελώς ανάξιο κατά τον Φαλλό αγόρι, παρόλο που μεγάλωσε κάτω από την ίδια μουχλιασμένη στέγη, εισέπνευσε αμέριμνη και αληθινή αγάπη και στοργή από την αδερφή του και κατάφερε να υπερπηδήσει τα εμπόδια που η ίδια του η φύση τού είχε επιβάλει.

Η μητρική αγάπη μέσα από τον χαρακτήρα της Ισαβέλλας εμφανίζεται σα χάδι και θαλπωρή και χαρακτηρίζεται από υπομονή, συγχώρεση και υπέρβαση ηθικών αξιών. Η Ισαβέλλα στέκεται βράχος στην κόρη και την εγγονή της, υπομένει τα βίαια ξεσπάσματα του γαμπρού της, αναλαμβάνει τη φροντίδα του Αγγελή και δέχεται αγόγγυστα να απαλύνει τον πόνο της οικογένειάς της, κουβαλώντας πάνω στις γέρικες πλάτες της το βάρος της δολοφονίας. Από την άλλη, η Δανάη που, προτού ακόμα ενηλικιωθεί, κουβάλησε μέσα στα σπλάχνα της τον μολυσμένο καρπό του Φαλλού, αγάπησε το θαύμα που έφερε στον κόσμο πάνω από τον σπιλωμένο εαυτό και τα βιώματά της, και έγινε αληθινή γυναίκα αγκαλιάζοντας την αθωότητά του και αναλαμβάνοντας την άνευ όρων προστασία του.

Και ύστερα, το αναπάντεχο... Ο Μάρκο, ένας άγνωστος που περιμάζεψε την πληγωμένη Δανάη και της χάρισε γενναιόδωρα βελόνες και χρυσό νήμα για να ράψει τα κομμάτια της ζωής της και να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Μια νέα φίλη που την έπιασε απ’ το χέρι, άκουσε και αγκάλιασε τις αλήθειες της, και της γνώρισε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Και τέλος, ο Βίκτορ, ο αληθινός έρωτας, που σκούπισε υπομονετικά τα δάκρυα της ψυχής και αποδέχτηκε ολοκληρωτικά καθετί δικό της. Γιατί η αγνή αγάπη και η καλοσύνη απαλύνει, λυτρώνει και ξαναγεμίζει με φως κάθε βουλωμένη αρτηρία.

Η ιστορία αυτή δεν αποτελεί απλή αφήγηση γεγονότων μιας άλλης εποχής. Αντιθέτως, τοποθετεί έναν καλογυαλισμένο καθρέφτη μπροστά στην καμπούρα του σήμερα και προσπαθεί να ξεσκεπάσει την καταραμένη κληρονομιά που κουβαλάει στο αίμα και μεταγγίζει στις επόμενες γενιές ο πολίτης της «εκσυγχρονισμένης» κοινωνίας, γεννώντας ερωτήματα που ξεπηδάνε από την ίδια την πραγματικότητα: για τη ζωή, τον άνθρωπο, τη βία, την πίστη, τον ρόλο της οικογένειας και την αέναη πάλη μεταξύ καλού και κακού.

«Σου ανήκει η ζωή και πρέπει να την κερδίσεις με κάθε τρόπο. Με κάθε τρόπο. Κανείς δεν μπορεί να σ’ την κλέψει. Είναι δικιά σου, Δανάη. Δικιά σου!»... Ναι, η ζωή μάς ανήκει και πρέπει να την κερδίσουμε με κάθε τρόπο. Το βιβλίο Παράτα με! αξίζει να διαβαστεί από όλους και να γίνει εφαλτήριο μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από την ενδοοικογενειακή βία, την αντρική απολυταρχία, την απάθεια και τα κοινωνικά στερεότυπα. Η ιστορία της μικρής Δανάης, και κάθε Δανάης που στιγματίζεται με τον ρόλο του θύματος –έναν ρόλο που υπερβαίνει αυτόν του ανθρώπου– οφείλει να γίνει αφύπνιση στη συνείδηση κάθε αναγνώστη και κινητήριος δύναμη για να ακονίσουμε τις αισθήσεις, να υψώσουμε τη μιλιά και να καυτηριάσουμε τα κακώς κείμενα. Πρόκειται για ένα δυνατό μυθιστόρημα, που στοχεύει να φωτίσει το μυαλό και να χαραχθεί για πάντα στην ψυχή του αναγνώστη.

[Η Αρετή Γρηγοριάδη είναι συγγραφέας.]

 

Παράτα με!
2η αναθεωρημένη έκδοση
Δημήτρης Βαρβαρήγος
24γράμματα
σ. 403
ISBN: 978-618-201-795-1
Τιμή: 17,00€
001 patakis eshop

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Κωνσταντίνος Λίχνος: «Ο βράχος του Σίσυφου»

Στην ιστορία της ανθρωπότητας υπάρχουν παγκόσμιοι μύθοι που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Ένας από τους πιο γνωστούς είναι ο βράχος του Σίσυφου. Ο μύθος, δηλαδή, που μιλάει για τον παμπόνηρο...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Γρηγόριος Ξενόπουλος: «Πλούσιοι και φτωχοί», «Τίμιοι και άτιμοι», «Τυχεροί και άτυχοι»

Τρεις τόμοι, μια τριλογία με τρία πολύτιμα έργα, όπου ο μέγας κοινωνικός ανατόμος, ο Ζακυνθινός (γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη) Γρηγόριος Ξενόπουλος ζυγίζει τις κοινωνικές κατηγορίες που πάνω...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.