fbpx
«Άμστερνταμ» της Πέρσας Σούκα

«Άμστερνταμ» της Πέρσας Σούκα

Ο γιατρός Μπερντ Μπέρεντσεν, κατόπιν πίεσης των μπουρζουά πεθερικών του, οι οποίοι δεν τρέφουν καμία εκτίμηση στο πρόσωπό του και θέλουν να απαλλαχθούν από την παρουσία του, αναγκάζεται να πολεμήσει στη Γαλλία, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1918. Κατά τη διάρκεια των μαχών γίνεται φίλος με τον Αφροαμερικανό στρατιώτη Χάρολντ Γουίτσμαν. Έπειτα από λίγο καιρό βρίσκονται και οι δύο τραυματισμένοι στο νοσοκομείο, όπου τους περιθάλπει μια γοητευτική κι εκκεντρική νοσοκόμα, η Βάλερι. Μια όμορφη φιλία θα εξελιχθεί μεταξύ των τριών και αποφασίζουν χωρίς να το πολυσκεφτούν να φύγουν για το Άμστερνταμ. Εκεί θα ζήσουν αξέχαστες μέρες και νύχτες, μέχρι που ο Μπερντ θα αποφασίσει να γυρίσει στη Νέα Υόρκη, στη σύζυγό του, ενώ ο Χάρολντ και η Βάλερι αναπτύσσουν μια σύντομη ερωτική σχέση. Ο Χάρολντ θα ανακοινώσει στην αγαπημένη του ότι θέλει κι αυτός να επιστρέψει στην γενέτειρά του για να σπουδάσει νομικά και να βρεθεί στο πλευρό του Μπερντ, όπως εκείνος στεκόταν πλάι του στις δύσκολες ώρες στα χαρακώματα. Δεκαπέντε χρόνια μετά, ο Μπέρεντσεν έχει ανοίξει ιατρείο πλέον για τους βετεράνους και παραμένει καλός φίλος με τον Χάρολντ, που είναι δικηγόρος. Δίχως να το καταλάβουν βρίσκονται μπλεγμένοι σε μια περίεργη υπόθεση διπλής δολοφονίας, ενός γερουσιαστή και της κόρης του, η οποία προτού να έχει και αυτή την ίδια μοιραία κατάληξη, τους είχε προσλάβει για να εξιχνιάσουν τον ύποπτο θάνατο του πατέρα της. Πολλά πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας θα βρεθούν αναμεμειγμένα σε αυτά τα μυστήρια και σκοτεινά περιστατικά, συμπεριλαμβανομένης και της Βάλερι, και οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη…

Η ταινία του Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ (Three Kings) βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία απόπειρας καθαίρεσης του προέδρου των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούζβελτ, έτσι ώστε να οριστεί νέος πρόεδρος και δικτάτορας ο δημοφιλής στρατηγός Σμέντλεϊ Μπάτλερ. Οι φιλίες και οι έρωτες που ανθίζουν μέσα σε άγριες και απάνθρωπες συνθήκες, οι ίντριγκες των καρτέλ των ισχυρών που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις τύχες των κρατών και των ανύποπτων πολιτών ξετυλίγονται και διασταυρώνονται παράλληλα στη διάρκεια της ταινίας.

Ο οσκαρικός ηθοποιός Κρίστιαν Μπέιλ (The Machinist, Batman) με εκπληκτική υποκριτική δεινότητα σκιαγραφεί για άλλη μια φορά έναν πολυσύνθετο χαρακτήρα, αφοσιωμένο στο καθήκον, με υπέρμετρη ευαισθησία, εντιμότητα και αθεράπευτο ρομαντισμό.

Δημιουργεί μια ιδιόμορφη ατμόσφαιρα πολιτικού και αστυνομικού θρίλερ με έντονα στοιχεία μαύρου χιούμορ.

Ο Τζ. Ντ. Γουάσινγκτον (Tenet), άξιος συνεχιστής του πατέρα του, Ντένζελ Γουάσινγκτον, εμβαθύνει στον ρόλο του Χάρολντ παρουσιάζοντας έναν ακέραιο χαρακτήρα, φιλόδοξο, επίμονο, που δεν λυγίζει στις αντιξοότητες της ζωής και μένει πιστός στους φίλους του και στην αιώνια αγαπημένη του.

Η Μάργκοτ Ρόμπι (Once Upon Time in Hollywood) και η Ανν Τέιλορ-Τζόι (Emma) υποδύονται με σαγηνευτικό τρόπο δύο εκ διαμέτρου αντίθετες γυναίκες – η πρώτη μποέμ, ανιδιοτελής, συναισθηματική και προοδευτική, ενώ η δεύτερη εγωκεντρική, πολυμήχανη, πιεστική και δηλητηριώδης. Λειτουργούν όμως το ίδιο υπόγεια, υπηρετώντας η καθεμία τους δικούς της στόχους και τα δικά της ιδεώδη.

Οι Ράμι Μάλεκ, Μάικλ Σάνον, Τέιλορ Σουίφτ, Μάικ Μάγιερς, Κρις Ροκ και Ζόι Σαλντάνα πλαισιώνουν τους κεντρικούς ήρωες με μικρότερους αλλά ιδιαίτερους ρόλους, που δίνουν το δικό τους στίγμα στο πέρασμά τους είτε με το χιούμορ τους είτε με τη διαφορετικότητά τους.

Ο πολυβραβευμένος Ρόμπερτ ντε Νίρο (The Godfather), ο ζωντανός μύθος, ως στρατηγός Χιλ Ντίλενμπεργκ με την αφοπλιστική του αμεσότητα και τη μοναδική του ιδιορρυθμία, χαρακτηριστικά που έχουν προσδιορίσει την κινηματογραφική του πορεία, παραμένει πάντα καθηλωτικός και απόλυτα εκφραστικός.

Το Άμστερνταμ δημιουργεί μια ιδιόμορφη ατμόσφαιρα πολιτικού και αστυνομικού θρίλερ με έντονα στοιχεία μαύρου χιούμορ. Το γκρίζο κλίμα του Μεσοπολέμου, η αχνή αύρα των χρωμάτων και των φωτισμών, η ομοψυχία των τριών φίλων, η πολυμορφική πλοκή, οι εύστοχοι υπαινιγμοί κατά της διαπλοκής και των μυστικών ενεργειών υπέρ του φασισμού διαμορφώνουν ένα έντονο παρασκηνιακό περιβάλλον. Έρωτας, εξουσία, εντιμότητα, προδοσία, συντηρητισμός, φιλελευθερισμός συνθέτουν το αινιγματικό παζλ του Άμστερνταμ. Παρόλο που τα στοιχεία αρχικά δείχνουν αταίριαστα μεταξύ τους, σιγά σιγά τοποθετούνται στη θέση τους ξεδιαλύνοντας τον σιβυλλικό γρίφο του δημιουργού. Στο τέλος όμως αυτό που μένει κι επισημαίνει ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος είναι αυτή η λέξη που έρχεται από το παρελθόν με το αέρινο άρωμά της και τη γλυκόπικρη γεύση στο στόμα, που την κάνει αξεπέραστη ως συναίσθημα: η νοσταλγία.

Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους και στις πλατφόρμες Amazon prime video και Disney+.

Η Πέρσα Σούκα είναι συγραφέας, μουσικός και δασκάλα θεατρικής αγωγής.
Άλλα κείμενα:

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια ακόμη κινηματογραφική προβολή, μεταφορά ομότιτλου μυθιστορήματος του «Βασιλιά»,...

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Λάμψη» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν και πάλι το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια μοναδική προβολή. Σε σκηνοθεσία του θρυλικού Στάνλεϊ Κιούμπρικ, η Λάμψη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.