fbpx
«Η τελευταία μέρα (Γιώργος Σεφέρης)» του Πέτρου Γκάτζια

«Η τελευταία μέρα (Γιώργος Σεφέρης)» του Πέτρου Γκάτζια

...φυσούσε ένας αγέρας αλαφρύς: «Δεν είναι γρέγος είναι σιρόκος» είπε κάποιος...

Επικαλούμαι τα λόγια του ποιητή, από το ομότιτλο ποίημα, για να ξεκινήσω την αφήγηση της ιστορίας ή μάλλον καλύτερα του περιστατικού, το οποίο άκουγα από μικρό παιδί, σαν παραμύθι. Η περιγραφή της εικόνας του Σεφέρη να εμφανίζεται έκπληκτος, στο κατώφλι του σπιτιού του, στις 24 Οκτωβρίου 1963, τέσσερις ημέρες πριν από την εθνική επέτειο.

Μόλις είχε προσφέρει στη χώρα του μια εθνική ανάταση, μια περηφάνια που σε λίγο θα φούσκωνε τα στήθη πολλών, άσχετα αν μέχρι τότε κάποιοι απ’ αυτούς τον απαξιούσαν. Εκείνη όμως τη δεδομένη στιγμή, λίγοι γνώριζαν για τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ακόμη και ο ίδιος ο Σεφέρης δεν είχε πολλές ώρες που το είχε μάθει, από ένα λιτό τηλεγράφημα το οποίο του είχε αποστείλει ο μόνιμος γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας.

Ο πατέρας μου (Ευάγγελος-Αναστάσιος) τότε συνεργαζόταν με ένα μικρό σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο τον ενημέρωσε για τη βράβευση και του ζήτησε να πάρει μια μικρή συνέντευξη από τον ποιητή. Έφτασε μάλιστα τόσο γρήγορα στο σπίτι της οδού Άγρας, που ο Σεφέρης είχε απορήσει από πού το είχε μάθει.

Θυμάμαι τον πατέρα μου να μου λέει πόσο θερμά τον υποδέχτηκε η σύζυγος του ποιητή, η Μαρώ, και πως σε λίγο φάνηκε και ο ίδιος. Τον θυμάμαι να μου περιγράφει το πόσο φιλικός ήταν και πόσο υπάκουος στις οδηγίες του φωτογράφου για τις πόζες, κυρίως διαβάζοντας ένα βιβλίο.

Απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που ήθελε το μικρό σουηδικό πρακτορείο και ευχαρίστησε ευγενικά. Ο πατέρας μου τελείωσε τον καφέ που του είχαν προσφέρει, γνωρίζοντας ότι σε λίγο θα ακολουθούσε ένα λεφούσι δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, και εκείνος αμήχανος θα μοίραζε δηλώσεις και χαμόγελα.

Αποχώρησε διακριτικά για να στείλει το κομμάτι με τη συνέντευξη στη Σουηδία – άλλωστε, τότε κάτι τέτοιο ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Ήταν και οι φωτογραφίες που έπρεπε να εμφανιστούν και να σταλούν μέσω του ΟΤΕ, οι λεγόμενες ραδιοφωτογραφίες. Πράγματα απίστευτα για σήμερα.

Η τελευταία μέρα για τον Σεφέρη. Η σημαντική μέρα. Μια μέρα που τελειώνουν και ταυτοχρόνως αρχίζουν όλα.

Γιατί τα θυμάμαι τώρα όλα αυτά; Ίσως επειδή άκουσα ξανά, πρόσφατα, το ηχητικό ντοκουμέντο από τη δεξίωση στο σπίτι του ποιητή το ίδιο βράδυ. Οι συνεντεύξεις που πήρε το γαλλικό συνεργείο τόσο από τον ίδιο όσο και από τους στενούς φίλους του: τον Θεοτοκά, τον Τερζάκη, τον Κατσίμπαλη. Οι ήχοι εκείνης της νύχτας μού έφεραν ασυναίσθητα στη θύμηση το τι είχε προηγηθεί και με οδήγησαν σε αυτή την αφήγηση για έναν Έλληνα ποιητή.

«Χαίρομαι που πέρασαν αυτές οι μέρες και για το αίσιο τέλος τους...» ακούγεται η Μαρώ να λέει για την αγωνία του Σεφέρη, όλον αυτό τον καιρό που είχε προηγηθεί, και την ανακούφιση.

Θυμάμαι τον πατέρα μου, χρόνια αργότερα, να λέει εντυπωσιασμένος ότι το πρόσωπο του ποιητή έλαμπε – και έπειτα η ανάμνηση αυτή σβήνει...


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
STORYTELLER
«Ο “Υπέροχος Γκάτσμπι” ήταν… τζίφος;» του Πέτρου Γκάτζια

Προσπάθησα να γράψω για τον Τζέι Γκάτσμπι λες και ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Τον φαντάστηκα να κοιτάζει με βλέμμα θολό τη θάλασσα, όπως στη σκηνή από την ταινία με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Να σκέφτεται όλα αυτά...

STORYTELLER
«Τομ Σόγιερ vs Εμπενίζερ Σκρουτζ (Μαρκ Τουέιν, Τσαρλς Ντίκενς)» του Πέτρου Γκάτζια

Είναι αδύνατος. Η περιγραφή του νεαρού δημοσιογράφου τον χαρακτηρίζει ηλικιωμένο, αν και δεν είναι πάνω από 55 ετών. Καλοντυμένος, με γκρίζα γενειάδα και φαλακρός. Ευκίνητος. Όλοι τον κοιτάζουν όταν...

STORYTELLER
«“Ίσως οι μύθοι για μένα να είναι πιο ενδιαφέροντες από τη ζωή μου…” (Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες)» του Πέτρου Γκάτζια

Ένας ξυπόλυτος πιτσιρικάς τρέχει στους χωματόδρομους της Αρακατάκα, στην Κολομβία, στα χρόνια λίγο προτού ξεσπάσει ο δεύτερος μεγάλος πόλεμος. Τρέχει γιατί έμαθε ότι στα μέρη του έφτασαν οι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.