fbpx
Μαρώ Τριανταφύλλου: «Αινίγματα»

Μαρώ Τριανταφύλλου: «Αινίγματα»

Με τα Αινίγματα, αυτό το νέο βιβλίο της Μαρώς Τριανταφύλλου, που είναι σαν ποίηση, που είναι σαν να ακούω την φωνή της να μου αφηγείται χαμηλόφωνα –και τι ωραία που διαβάζει δαγκώνοντας τις λέξεις να μη χαθεί καμιά–, μου συμβαίνει το εξής: πρωταγωνιστώ σε κάθε στιγμιότυπο, ακόμη και στα αιματηρά. Είναι τόσο ονειρικές οι μορφές, άλλοτε αφηρημένες, άλλοτε σαν σκόνη από το χθες και άλλοτε σαν όραμα διάφανο. Πάντα γεμάτες ερωτήματα. Οδυνηρά και ψιθυριστά.

Δεν δικαιούνται οι άνθρωποι το λάθος; Δεν δικαιούνται οι άνθρωποι τη συγγνώμη; Δεν δικαιούνται την εξιλέωση;

Οι γυναίκες τυλίγουν το θάνατο στο λαιμό τους.
Ποια είναι η γυναίκα; Δεν θυμάται.
Κάθε μέρα συλλαβίζει με τις ώρες τον κόσμο της…

Είναι η Ισμήνη που ζει την ζωή που της έδωσε ο άνδρας της. Είναι η Άλκηστη που πεθαίνει για χάρη του…

Δεν το μετάνιωσε που πέθανε γι’ αυτόν, αλλά που ήταν αυτός ο άντρας για τον οποίο πέθανε.

Γυναίκες από τον παλιό κόσμο, που τις ξαναπλάθει η Μαρώ Τριανταφύλλου με τα δικά της υλικά. Και είναι η βιασμένη, η ακρωτηριασμένη Φιλομήλα, με το άδειο στόμα να προσπαθεί με το αίμα του βιαστή της ν’ αποτυπώσει τα πάθη της «Με τον τρόμο στα μάτια». Και η Φιλίννιον… η Φιλίννιον, μια λάμια, μια νεκρή ή ένας έρωτας που καίει ακόμη στο σώμα ενός ζωντανού που αγάπησε τον θάνατο;

Αυτά τα μικρά ποιητικά κείμενα γίνονται απολαυστικά αναγνώσματα που μας ανταμώνουν με δέκα πρόσωπα της οδύνης, που έχουν θέση στο παρόν κι ας έρχονται φαινομενικά από το παρελθόν.

Μα δεν είναι μόνο γυναίκες τα πρόσωπα που ζουν τα Αινίγματα, που ζουν στα Αινίγματα της Μαρώς Τριανταφύλλου, που ανασταίνονται εδώ. Είναι ακόμη ο Κάιν, ο Τιθωνός, ο Λάζαρος, ο Ιώβ, ο Πέτρος και πριν από τον Πέτρο είναι η Εύα.

Η συγγραφέας μάς έχει συνηθίσει σε ακραίες ψυχικές καταστάσεις ήδη από τα διηγήματά της: Τι νέα από το στρατόπεδο του Κρίσενβελτ; και πάλι από τον Εύμαρο (2013). Εκεί ήταν άνθρωποι της κρίσης, ζωές της διπλανής πόρτας, πρόσωπα συνηθισμένα. Εδώ είναι ακραίες ψυχικές καταστάσεις που βιώνουν πρόσωπα του μύθου ή των Γραφών, πρόσωπα μη συνηθισμένα, που όμως θα μπορούσαν να ταυτιστούν με τον καθένα.

Ο βιασμός μιας γυναίκας και μάλιστα από πρόσωπο του πιο κοντινού περιβάλλοντος και η ακατανίκητη οργή που την οδηγεί σε πράξεις άγριες και αιματηρές, η θυσία για πρόσωπα που δεν το αξίζουν, η αναζήτηση του Θεού, η αμφιβολία, η αιώνια αναζήτηση του έρωτα, η ισοπέδωση μέσα στις ανθρώπινες σχέσεις, ο εγκλωβισμός, το άδικο… αλλά και ερωτήματα που μπορεί να μένουν αναπάντητα. Συνθήκες σχεδόν… κανονικότητας.

Διαβαίνοντας ο αναγνώστης τις σελίδες και καταλήγοντας στις σημειώσεις της συγγραφέως κατανοεί ποια πρόσωπα αναπλάθει, σε ποια δίνει ζωή και τι είναι εκείνο που αγγίζει την καρδιά της. Κάποια είναι αποκλειστικά πρόσωπα του μύθου και άλλα είναι βιβλικά και πρόσωπα της πίστης που η Μαρώ Τριανταφύλλου επιλέγει, κρατώντας ίσως μία μόνο στιγμή τους, ώστε να την δει μέσα από τον μεγεθυντικό φακό της λογοτεχνίας. Αυτή η πυκνότητα του χρόνου προσδίδει αμέριστη γοητεία στην ανάγνωση. Δεν αναπλάθει μυθιστορηματικά, αλλά «διαβάζει» με τον δικό της τρόπο τις ζωές υποθέτοντας και ψυχογραφώντας, όπως μόνο η μυθοπλασία μπορεί, αποτυπώνοντας τις σκέψεις, τις αναζητήσεις, τις αμφιβολίες, ακόμη και προσώπων που νομίζουμε πως ήδη γνωρίζουμε, όπως ο Πέτρος, ή που αγνοούμε μετά το κύριο περιστατικό που τα καθόρισε, όπως ο Λάζαρος.

Η Μαρώ Τριανταφύλλου δεν αρκείται στις ευαγγελικές πηγές, διότι δεν θεολογεί με το έργο της, αντλεί και από τα Απόκρυφα, όταν πρόκειται για βιβλικά πρόσωπα, αλλά και τον μύθο αναπλάθει με την φαντασία, ώστε, χωρίς να παραμορφώνει, μεταμορφώνει με την πένα της. Αυτά τα μικρά ποιητικά κείμενα γίνονται απολαυστικά αναγνώσματα που μας ανταμώνουν με δέκα πρόσωπα της οδύνης, που έχουν θέση στο παρόν κι ας έρχονται φαινομενικά από το παρελθόν.

Αξιοδιάβαστο, όπως μόνο ο μύθος μπορεί να είναι, ανθρώπινο και τρυφερά συμπονετικό βιβλίο, όπως η Μαρώ Τριανταφύλλου καλά ξέρει.

 

Αινίγματα
Μαρώ Τριανταφύλλου
Εύμαρος
σ. 64
ISBN: 978-618-5656-34-8
Τιμή: 8,00€
001 patakis eshop


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Κωνσταντίνος Λίχνος: «Ο βράχος του Σίσυφου»

Στην ιστορία της ανθρωπότητας υπάρχουν παγκόσμιοι μύθοι που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Ένας από τους πιο γνωστούς είναι ο βράχος του Σίσυφου. Ο μύθος, δηλαδή, που μιλάει για τον παμπόνηρο...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Γρηγόριος Ξενόπουλος: «Πλούσιοι και φτωχοί», «Τίμιοι και άτιμοι», «Τυχεροί και άτυχοι»

Τρεις τόμοι, μια τριλογία με τρία πολύτιμα έργα, όπου ο μέγας κοινωνικός ανατόμος, ο Ζακυνθινός (γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη) Γρηγόριος Ξενόπουλος ζυγίζει τις κοινωνικές κατηγορίες που πάνω...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.