fbpx
«Ο άρτος της ζωής: Αναλογίες» της Μάγδας Τσιρογιάννη

«Ο άρτος της ζωής: Αναλογίες» της Μάγδας Τσιρογιάννη

Φίλος έδωσε εις φίλον τριαντάφυλλον με φύλλον, λέγαμε παλιά. Και πράγματι, μια φίλη, διαβάζοντας ένα ποίημα μιας φίλης της, είπε ότι το προζύμι της έκφρασης φούσκωσε και έγινε ψωμί. Όπως έγινε κάποτε σ’ ένα άλλο ποίημα… σήμερα πάλι έκανα ψωμί/ καθάριο, ζυμωτό νερό κι αλάτι/ μικρή ζύμη το φύραμα ζυμεί.

Και κατά θαυμαστή σύμπτωση, διαβάζοντας τελευταίως τον Βιζυηνό, βρήκα το ποίημα «Προς νέον Έλληνα», όπου σε είκοσι στροφές ο ποιητής διηγείται την ιστορία της ανάπτυξης του ποιήματος, παρομοιάζοντάς το με το ψωμί. Αρχίζοντας απ’ το χωράφι, τη σπορά, τον θέρο, το αλώνισμα, το λίχνισμα, το άλεσμα, το ζύμωμα, το φούσκωμα της ζύμης και το πλάσιμο του καρβελιού.

Έπειτα στην πλασταριά
Βάλ’ την άπλαστη σοφία,
μια μορφή με μαστοριά
να της πλάσ’ η φαντασία.

Τρώνε από μας τα θηρία και μένει πάντα μαγιά.


Να πλάσει σε όμορφο στρογγυλό σχήμα και όχι στραβό, όπως στην παροιμία, όπου παραπονιέται η νύφη, όταν την εγκαλεί η πεθερά, ότι εκείνη τάχα κάνει όλα τα στραβά καρβέλια, δηλαδή συνεχόμενα οικιακά λάθη.

Κι αφού φουσκώσουν τα καρβέλια στην πινακωτή, σκεπασμένα με ζεστές καρπέτες και τυλιγμένα στα μεσάλια, μακρόστενα λευκά πανιά μόνο γι’ αυτή τη χρήση, έρχεται τέλος το ψήσιμο.

Και κατόπι στο βαθύ,
στο θερμό της το καμίνι
φούρνισέ την, να ψηθή
κι ελαφρύ ψωμί να γίνη.

Καθώς περνούν τα χρόνια, ο αχός των κατορθωμένων έργων που με θαυμαστό, ανεξήγητο τρόπο ήρθε πάλι σε μένα, είναι μεγάλο γεγονός. Είμαστε όλοι ένα ψωμί, είχε πει η αξέχαστη Ασημένια στο χρονικό Η ζωή του ανθρώπου είναι γραμμένο βιβλίο. Και βεβαίως, δεν είναι τυχαίο ότι ο Δημιουργός, δηλαδή η άγνωστη και στους κοσμολόγους φυσικούς αιτία των πάντων, ονομάζεται και Πλάστης. Όπως έγραψε ο Σεφέρης, είμαστε η μαλακή ζύμη αυτού του κόσμου, κι όπως έγραψε κι ο Μακρυγιάννης, σε καιρούς δεινούς για τον εαυτό του και το έθνος: Τρώνε από μας τα θηρία και μένει πάντα μαγιά.


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η ελληνική γλώσσα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης. Ο ρόλος της εκπαίδευσης» του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη

Παγκοσμιοποίηση και κριτική σκέψη Η παγκοσμιοποίηση (αγγλ. globalization, νεολογισμός του 1961, γαλλ. globalisation, 1968) ως όρος της πολιτικής αναφέρεται στο πολυδιάστατο σύνολο κοινωνικών διεργασιών μέσω των οποίων...

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Για “Τα γενέθλια” της Ζωρζ Σαρή: Μικρή βιωματική ανάγνωση» της Εριφύλης Μαρωνίτη

Αν ζούσε εκείνος –ο νονός, ο μπαμπάς– θα έκλεινε φέτος τον Απρίλη τα 95. Η Άννα, η βαφτισιμιά, θα γινόταν 65. Στη ζωή και στο βιβλίο. Το νήμα, ωστόσο, των κοινών γενεθλίων στις 22 Απριλίου των...

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η “εφαρμοσμένη” διαλεκτική επιστήμης και “ποίησης” στο έργο του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη» της Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού

Για τον γλωσσολόγο ως φορέα επιστημονικού λόγου με αντικείμενο τη γλώσσα, εν αρχή ην ο Λόγος. Αν αναρωτηθούμε πότε και με ποια κυρίαρχη συνθήκη γεννιέται συνειδητά το ανθρώπινο πλάσμα, η απάντηση...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.