fbpx
Παναγιώτης Πανταζής: «Νίκου Καζαντζάκη “Καπετάν Μιχάλης”»

Παναγιώτης Πανταζής: «Νίκου Καζαντζάκη “Καπετάν Μιχάλης”»

Ο Καπετάν Μιχάλης, το εμβληματικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του, μετατρέπεται σε graphic novel και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Ο πολύπειρος κομίστας Παναγιώτης Πανταζής, με αρκετές σημαντικές δουλειές πίσω του (Μυστικά του Βάλτου, 2018, Μέρες λατρείας, 2021, Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, 2021) αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο και τολμηρό εγχείρημα, τη διασκευή του Καπετάν Μιχάλη σε graphic novel (Εκδόσεις Διόπτρα, 2023), υπογράφοντας τώρα πέρα από το σχέδιο και το σενάριο, και η δουλειά του τον δικαιώνει απόλυτα.

Το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1953, έχει μεταφραστεί σε τουλάχιστον 29 γλώσσες κερδίζοντας τη διεθνή αναγνώριση, έχει διασκευαστεί για το θέατρο και πρόσφατα έγινε κινηματογραφική ταινία. Επίσης από τις Εκδόσεις Διόπτρα –που τα τελευταία χρόνια έχουν τα δικαιώματα των έργων του Νίκου Καζαντζάκη– κυκλοφορεί σε χαρτόδετη και σκληρόδετη έκδοση με ειδικά σχεδιασμένη γραμματοσειρά και σύγχρονο μινιμαλιστικό σχέδιο στο εξώφυλλο.

Αναμετριέται με περίσσιο θάρρος με αυτό το σπουδαίο βιβλίο και με απόλυτο σεβασμό στο πρωτότυπο κείμενο.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται το 1889, όταν οι Έλληνες της Κρήτης επιχειρούν να ξεσηκωθούν και να ελευθερωθούν από τον τούρκικο ζυγό. «Καλύτερα μιας ώρας ελεύτερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή!» Η Κρήτη βρίσκεται σε απελευθερωτικό αναβρασμό για να τινάξει από πάνω της τη σκλαβιά. «Παντέρμη Κρήτη! Πόσες γενεές φωνάζεις, κακομοίρα, ποιος σε ακούει; Φοβέρα θέλει κι ο Θεός για να κάμει το θάμα του, φοβέρα θέλουν κι οι δυνατοί της Γης. Πιάσε, μωρή, το τουφέκι!» Σ’ αυτόν τον τόπο ζει ο εμβληματικός ήρωας του μυθιστορήματος, ο Καπετάν Μιχάλης, που έχει ορκιστεί να μη γελάσει αν δεν ελευθερωθεί η Κρήτη και οδεύει θαρρετά προς τον θάνατο. «Από τη μέρα που ’χασα κάθε ελπίδα, θαρρώ πως είμαι αθάνατος. Ποιος μπορεί πια να με αγγίξει; Τι μπορεί πια απάνω μου ο θάνατος; Μου φαίνεται πως είμαι ένα αρκάδι, γεμάτα τα ρούχα μου, τα σωθικά μου με μπαρούτι, κι όταν δω πως δεν υπάρχει σωτηρία, τινάσουμαι στον αέρα».

Το έργο του Καζαντζάκη είναι ένα μυθιστόρημα που έχει πολλές ιστορικές αναφορές και αντλεί έμπνευση από πραγματικά γεγονότα, ενώ ο ήρωας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον πατέρα του συγγραφέα. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στους ανθρώπους. Ένα ψηφιδωτό χαρακτήρων με διαφορετική καταγωγή, που έρχονται σε σύγκρουση και παρ’ όλα αυτά προσπαθούν να συμπλεύσουν για την αποτίναξη της τυραννίας και την κατάκτηση της ελευθερίας.

Ο Παναγιώτης Πανταζής αναμετριέται με περίσσιο θάρρος με αυτό το σπουδαίο βιβλίο και με απόλυτο σεβασμό στο πρωτότυπο κείμενο. Τα σκίτσα του ζωντανεύουν με πιστότητα την ιστορία, αναπαριστώντας με ακρίβεια τους πάμπολλους χαρακτήρες που παρελαύνουν στο βιβλίο και επιλέγοντας το έντονο χρώμα σε πολλά καρέ, που ξεχειλίζουν από ζωή, και πιο γκρίζες αποχρώσεις εκεί που βρίσκεται κοντύτερα ο θάνατος. Το κείμενο έχει γάργαρη ροή και αντανακλά την ατμόσφαιρα του πρωτοτύπου – δύσκολο εγχείρημα, αν αναλογιστούμε τον όγκο του.

Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά, που αξίζει να τη διαβάσουν νέοι όσο κι έμπειροι αναγνώστες, και σίγουρα έχει τις δυνατότητες να διαγράψει διεθνή πορεία.

 

Καπετάν Μιχάλης
Παναγιώτης Πανταζής
εικονογράφηση: Παναγιώτης Πανταζής
Διόπτρα
σ. 168
ISBN: 978-618-220-418-4
Τιμή: 18,80€
001 patakis eshop


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Σταύρος Αθανασιάδης – The KRAH: «Στη χώρα που δεν είχε κύκλους»

Ένα κόμικ σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, φαρσί, αραβικά) και σε έντυπη, ψηφιακή και ακουστική έκδοση είναι αν μη τι άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο εγχείρημα. Μιλάμε για το βιβλίο Στη χώρα...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Τάσος Ζαφειριάδης – Θανάσης Πέτρου: «Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα»

Το Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα είναι ένα graphic novel για τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941, με το πολύ πρωτότυπο του εγχειρήματος να είναι ότι βασίζεται σε μια ηχογραφημένη αφήγηση σε κασέτα των 60 λεπτών....

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Ηλίας Π. Βουτιερίδης: «Μέρες πολέμου – Ώρες ανάπαυλας»

Είναι γνωστή η δημοσιογραφική ιδιότητα του πολυμερούς Ηλία Βουτιερίδη, αν και εκδοτικά υποτιμημένη σε σχέση με άλλες δραστηριότητές του. Οι κριτικές-φιλολογικές του επιδόσεις, χάρη στην έκδοση και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.