fbpx
Ιερώνυμος Λύκαρης – Παναγιώτης Τσαούσης: «Πάσα θανάτου»

Ιερώνυμος Λύκαρης – Παναγιώτης Τσαούσης: «Πάσα θανάτου»

Το Πάσα θανάτου είναι μια αστυνομική ιστορία σε graphic novel ή αλλιώς, όπως αναφέρεται στη σελίδα τίτλου, ένα εικονογραφημένο διήγημα. Το ομότιτλο διήγημα του γνωστού συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών Ιερώνυμου Λύκαρη περιλαμβάνεται στη σειρά βιβλίων με τίτλο «Ελληνικά εγκλήματα» και αποτελεί την πρώτη προσπάθεια των Εκδόσεων Καστανιώτη για μια σειρά με εικονογραφημένες αστυνομικές ιστορίες, που θα φέρει τον τίτλο «Ελληνικά εγκλήματα εικονογραφημένα».

Η υπόθεση του βιβλίου είναι έντονα επίκαιρη, με κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις, και βασίζεται σε γεγονότα που καταγγέλθηκαν από διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των μειονοτήτων, των μεταναστών και των προσφύγων. Η ιστορία ξεκινά όταν ένα μεγάλο και ακριβό τζιπ χτυπάει εν ψυχρώ στην πλατεία Συντάγματος ένα πρεζόνι χωρίς να το σκοτώσει. Αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού είναι «ο άτυπος επικεφαλής του αστυνομικού ρεπορτάζ στην κεντροφεύγα εφημερίδα Αδέσμευτος Δημοκράτης, γνωστός με το ψευδώνυμο Αργοναύτης», ο οποίος θα είναι ο κύριος πρωταγωνιστής της ιστορίας. Κατόπιν μεταφερόμαστε σε ένα κλαμπ, όπου ο Αργοναύτης πέφτει προσωπο με πρόσωπο με τον αρχιφύλακα Περίανδρο Βεργίδη: «Ένα φασιστόμουτρο που πριν από τέσσερα χρόνια πυροβόλησε εν ψυχρώ στο κεφάλι έναν νεαρό Ρομά στο Ζεφύρι και τον άφησε στον τόπο», που τυγχάνει να είναι ο οδηγός του αντιπροέδρου της Βουλής, Ευγένιου Σπανάκη. Ο Βεργίδης την έχει γλιτώσει από τον φόνο, ο οποίος κουκουλώθηκε και ενώ «υπήρξε αντικείμενο πειθαρχικής-διοικητικής διερεύνησης άλλες τρεις φορές. Την πρώτη φορά, οδηγώντας μεθυσμένος εκτός υπηρεσίας περιπολικό... πέρασε με κόκκινο, έπεσε πάνω σε σταματημένο ταξί και τραυμάτισε σοβαρά τον οδηγό, αχρηστεύοντας και τα δύο οχήματα Τη δεύτερη φορά, οδηγώντας μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, προσπέρασε αντικανονικά διερχόμενο ΙΧ και διαπληκτίστηκε με τον οδηγό. Στη συνέχεια τον ξυλοκόπησε άγρια, προκαλώντας του βαριές σωματικές βλάβες. Την τρίτη φορά, τέσσερις μήνες πριν δολοφονήσει τον Νίκο Χριστοδούλου, σε αστυνομική επιδρομή σε καταυλισμό Ρομά εισέβαλε σε παράγκα…».

Η υπόθεση του βιβλίου είναι έντονα επίκαιρη, με κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις, και βασίζεται σε γεγονότα που καταγγέλθηκαν από διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Αργοναύτης προσπαθεί να στριμώξει τον Βεργίδη για τον φόνο που έχει κουκουλωθεί, ενώ νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τον δολοφόνο. «Ο Βεργίδης ήταν αρχηγός και ταμίας μιας διεφθαρμένης αμάδας αστυνομικών, με πλοκάμια σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της περιοχής. Οι γειτονιές ήταν μοιρασμένες σε αυτόνομα βασίλεια συμμοριών. Η συμφωνία ήταν απλή: οι συμμορίες δίνανε μηνιάτικο και οι μπάτσοι κάνανε τα στραβά μάτια και τους ειδοποιούσαν για τις επιδρομές τους. Ήταν και κομματάρχης του Σπανάκη. Κανόνιζε με τους αρχηγούς των συμμοριών να τους ψηφίζουν οι δικοί τους… τα έπαιρνε και από έναν δουλέμπορο, που προμήθευε μαύρη εργασία προσφύγων και μεταναστών… χωρίς χαρτιά, σε βιοτεχνίες και θερμοκήπια της περιοχής. Κι ακόμα ανάγκαζε τσιγγάνους να πουλάνε κοψοχρονιά τη μικροϊδιοκτησία τους σ’ έναν μεσίτη, ξάδελφο της γυναίκας του». Στο τέλος της εικονογραφημένης ιστορίας έρχεται με αναπάντεχο τρόπο η νέμεση.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στον εικονογράφο Παναγιώτη Τσαούση, ο οποίος με τα ασπρόμαυρα καρέ του –που θυμίζουν εφημερίδες άλλων εποχών– πλαισιώνει αρμονικά την ιστορία μεγιστοποιώντας την απόλαυση της ανάγνωσης.

Σημειωτέον ότι στις τελευταίες σελίδες της έκδοσης υπάρχει πλούσιο υλικό για το πώς υλοποιήθηκε το graphic novel, τα πρόσωπα που περιλαμβάνει η ιστορία και τα μέρη της Αθήνας όπου εξελίσσεται.

 

Πάσα θανάτου
Ιερώνυμος Λύκαρης
εικονογράφηση: Παναγιώτης Τσαούσης
Εκδόσεις Καστανιώτη
σ. 80
ISBN: 978-960-03-6965-6
Τιμή: 14,00€
001 patakis eshop


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Παναγιώτης Πανταζής: «Νίκου Καζαντζάκη “Καπετάν Μιχάλης”»

Ο Καπετάν Μιχάλης, το εμβληματικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του, μετατρέπεται σε graphic novel και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Ο πολύπειρος κομίστας...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Σταύρος Αθανασιάδης – The KRAH: «Στη χώρα που δεν είχε κύκλους»

Ένα κόμικ σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, φαρσί, αραβικά) και σε έντυπη, ψηφιακή και ακουστική έκδοση είναι αν μη τι άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο εγχείρημα. Μιλάμε για το βιβλίο Στη χώρα...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Τάσος Ζαφειριάδης – Θανάσης Πέτρου: «Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα»

Το Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα είναι ένα graphic novel για τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941, με το πολύ πρωτότυπο του εγχειρήματος να είναι ότι βασίζεται σε μια ηχογραφημένη αφήγηση σε κασέτα των 60 λεπτών....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.