fbpx
Τάσος Αποστολίδης – Αλέκος Παπαδάτος: «Αριστοτέλης»

Τάσος Αποστολίδης – Αλέκος Παπαδάτος: «Αριστοτέλης»

Ένα graphic novel για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα φιλοσόφου Αριστοτέλη είναι, αν μη τι άλλο, ένα παράτολμο και φιλόδοξο εγχείρημα. Όταν όμως ενώνουν τις δυνάμεις τους ο Τάσος Αποστολίδης στο σενάριο, συγγραφέας κόμικς κλασικών έργων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και μαθηματικός, και ο Αλέκος Παπαδάτος, εικονογράφος των πολύ επιτυχημένων Logicomix και Δημοκρατία, το αποτέλεσμα είναι άκρως ελκυστικό.

Στην αρχή λοιπόν της σπουδαίας αυτής δουλειάς θα δούμε ένα ευρετήριο προσώπων που εμπλέκονται στην εξιστόρηση της ζωής του Αριστοτέλη: από τον ίδιο τον φιλόσοφο στον Πλάτωνα και από τον Αλέξανδρο στον πατέρα του, τον Φίλιππο. Ο ρόλος του αφηγητή δίνεται στον Θεόφραστο, συνεργάτη και φίλο του Αριστοτέλη, ο οποίος μας τον παρουσιάζει να διδάσκει στη σχολή του όταν φτάνει η είδηση για τον θάνατο του Αλέξανδρου, του βασιλιά της Μακεδονίας.

Από εκεί και έπειτα πηγαίνουμε πίσω χρονικά και βλέπουμε τον Αριστοτέλη να παρακολουθεί μαθήματα στην Ακαδημία και να διαμορφώνει τις πρώτες του φιλοσοφικές θεωρίες: «Εγώ πιστεύω ότι για να φτάσουμε στην αλήθεια και στη γνώση πρέπει να ξεκινήσουμε από τις εμπειρίες μας, από τον κόσμο γύρω μας που μας αποκαλύπτουν οι αισθήσεις μας... κι όταν μια γνώση προσλαμβάνεται πολλές φορές, γίνεται μνήμη. Κι όταν κι αυτή χρησιμοποιείται πολλές φορές για το ίδιο πράγμα, γίνεται εμπειρία. Αυτές τις εμπειρίες μετά τις επεξεργάζεται ο νους και δημιουργεί τις γενικές έννοιες, τις επιστήμες και τις τέχνες». Λίγο παρακάτω αναφέρει τι είναι η φιλοσοφία: «Φιλοσοφία σημαίνει να προβληματιζόμαστε πάνω σε θέματα που καθημερινά μας απασχολούν, για όσα συμβαίνουν γύρω μας ή για όσα έχουν σχέση με τη συμπεριφορά μας, την πολιτική [...] είπαμε ότι όλοι μας επιθυμούμε τη γνώση που αποκτιέται παρατηρώντας με τις αισθήσεις μας τον κόσμο. Έπειτα, ο νους επεξεργάζεται τις γνώσεις και αποκαλύπτει την αλήθεια».

Ένα σπουδαίο graphic novel, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Ο Αριστοτέλης φεύγει από την Αθήνα και πηγαίνει στην Άσσο, αποικία των κατοίκων της Λέσβου. Εκεί γνωρίζει την Πυθιάδα, ανιψιά του Ερμία, κατοπινή σύζυγό του. Καλείται από τον Φίλιππο να αναλάβει τη διαπαιδαγώγηση του Αλέξανδρου. Βλέπουμε τη σχέση των δύο σπουδαίων αντρών και τα λόγια του Αλέξανδρου πριν εκστρατεύσει εναντίον των Περσών. «Χαίρε, Δάσκαλε! Στους γονείς μου οφείλω τη ζωή, σε σένα, όμως, οφείλω την ποιότητα και την πληρότητα της ζωής».

Οι επόμενοι σταθμοί στην εξιστόρηση του βίου του Αριστοτέλη είναι η διαμόρφωση του Λυκείου, που φέρει το όνομά του, η απόκτηση της κόρης του, ο θάνατός του και η διαθήκη του.

Το κείμενο του Τάσου Αποστολίδη, που σημειωτέον το δούλευε από το 2016, σκύβει με απόλυτο σεβασμό στον βίο του σπουδαίου Έλληνα φιλοσόφου και στους σημαντικούς σταθμούς της πορείας του, εντάσσοντας έξυπνα τις φιλοσοφικές θεωρίες του στο κείμενο. Ο Αλέκος Παπαδάτος με την εικονογράφησή του είναι ο καταλληλότερος για να δώσει ζωντάνια  στο κείμενο, επιλέγοντας λιτή εικονογραφική παλέτα και επιδιώκοντας με την εναλλαγή των αποχρώσεων να γίνει όσο το δυνατόν πιο ευδιάκριτη η χρονική διαφοροποίηση της αφήγησης.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο graphic novel, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σίγουρα θα ταξιδέψει σε πολλές χώρες, αφού ήδη μεταφράζεται σε αρκετές γλώσσες.

 

Αριστοτέλης
Τάσος Αποστολίδης – Αλέκος Παπαδάτος
Ίκαρος
σ. 224
ISBN: 978-960-572-515-0
Τιμή: 22,00€
001 patakis eshop


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Παναγιώτης Πανταζής: «Νίκου Καζαντζάκη “Καπετάν Μιχάλης”»

Ο Καπετάν Μιχάλης, το εμβληματικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του, μετατρέπεται σε graphic novel και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Ο πολύπειρος κομίστας...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Σταύρος Αθανασιάδης – The KRAH: «Στη χώρα που δεν είχε κύκλους»

Ένα κόμικ σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, φαρσί, αραβικά) και σε έντυπη, ψηφιακή και ακουστική έκδοση είναι αν μη τι άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο εγχείρημα. Μιλάμε για το βιβλίο Στη χώρα...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Τάσος Ζαφειριάδης – Θανάσης Πέτρου: «Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα»

Το Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα είναι ένα graphic novel για τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941, με το πολύ πρωτότυπο του εγχειρήματος να είναι ότι βασίζεται σε μια ηχογραφημένη αφήγηση σε κασέτα των 60 λεπτών....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.