fbpx
Ahmet Ümit: «Η χώρα των χαμένων θεών»

Ahmet Ümit: «Η χώρα των χαμένων θεών»

Θεωρώ ότι η Τουρκία έχει μεγάλη λογοτεχνική παράδοση με πολύ αξιόλογους συγγραφείς, που είτε βρίσκονται εν ζωή σήμερα, όπως ο Ορχάν Παμούκ, η Ελίφ Σαφάκ και ο Κεμάλ Γιαλτσίν, είτε όχι, όπως ο Ναζίμ Χικμέτ και ο Σαμπαχατίν Αλί. Ένας ακόμη εξαιρετικός συγγραφέας της σημερινής εποχής, κατά κύριο λόγο αστυνομικών μυθιστορημάτων, είναι ο Αχμέτ Ουμίτ.

Ακόμη κι αν κάποιος δεν έχει ανάμεσα στις πρώτες προτιμήσεις του την ανάγνωση της αστυνομικής λογοτεχνίας, όπως για παράδειγμα εγώ, δεν υπάρχει περίπτωση να μην ενθουσιαστεί με τα βιβλία του συγκεκριμένου συγγραφέα, ο οποίος πάντοτε καταφέρνει να συνδυάζει την καταιγιστική αστυνομική δράση με την παράθεση ιστορικών στοιχείων. Στο τελευταίο του πόνημα, με τίτλο Η χώρα των χαμένων θεών (μτφρ. Στέλλα Βρετού, Εκδόσεις Πατάκη, 2023), ο Ουμίτ συνδυάζει άψογα όχι μονάχα την εξιχνίαση μίας σειράς στυγνών εγκλημάτων με την Ιστορία, αλλά, αυτή τη φορά, και με την αρχαιολογία και τη μυθολογία. Έτσι, λοιπόν, το βιβλίο του απευθύνεται σε μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού.

Επιπροσθέτως, αυτή τη φορά ο Ουμίτ επιλέγει να εγκαταλείψει το τόσο γνώριμο σκηνικό τέλεσης εγκλημάτων που βλέπουμε σε άλλα του μυθιστορήματα, την Κωνσταντινούπολη, και να τοποθετήσει τη νέα σειρά εγκλημάτων στο σημερινό Βερολίνο. Κεντρική ηρωίδα είναι μία Γερμανοτουρκάλα αστυνόμος, η Γιλντίζ Καράσου, η οποία θα αναλάβει μαζί με τον πιστό της υπαστυνόμο, Τομπίας Μπέκερ, να εξιχνιάσει μία σειρά δολοφονιών που σχετίζονται με τον βωμό της Περγάμου, ένα μνημείο απίστευτου κάλλους από την Τουρκία, που βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο. Έτσι, ο συγγραφέας αρπάζει την ευκαιρία να μας ξεναγήσει και στα μνημεία του Βερολίνου.

Ένα από τα πιο δυνατά και πρωτότυπα μυθιστορήματα που έγραψε ποτέ.

Θύμα του σατανικού δολοφόνου είναι ο τουρκικής καταγωγής Τζεμάλ Ολμέζ, σύντομα όμως θα ακολουθήσουν οι φόνοι κι άλλων μελών της ίδιας οικογένειας. Όλοι τους σχετίζονται με μυθολογικές αναφορές και με τον ίδιο τον Δία, τον πατέρα των θεών. Ποιος κρύβεται από πίσω; Έχει η υπόθεση σχέση με τους νεοναζί, είναι προϊόν ψυχοπαθών ή αποτελεί μέρος μιας παλιάς ενδοοικογενειακής διαμάχης;

Το βιβλίο επικεντρώνεται στις έρευνες της αστυνομικού. Οι σελίδες του, όμως, διανθίζονται με σύντομες παραπομπές, ανάμεσα στα κεφάλαια όπου εξελίσσεται η κυρίως υπόθεση, στην ελληνική μυθολογία. Διότι, τελικά, η αιματοβαμμένη ελληνική μυθολογία θα είναι το κλειδί για την εξιχνίαση αυτής της τόσο περίεργης υπόθεσης.

Ο συγγραφέας εντάσσει με έξυπνο τρόπο στην υπόθεση του βιβλίου του αναφορές στα σύγχρονα προβλήματα της Γερμανίας, όπως την ένταξη στην κοινωνία των Τούρκων μεταναστών και την άνοδο των νεοναζί. Η αλλαγή του σκηνικού από τον Ουμίτ, σε σχέση με όσα είχαμε συνηθίσει να διαβάζουμε από αυτόν μέχρι τώρα, είναι καλοδεχούμενη και το συγκεκριμένο έργο του είναι ένα από τα πιο δυνατά και πρωτότυπα μυθιστορήματα που έγραψε ποτέ.

 

Η χώρα των χαμένων θεών
Αχμέτ Ουμίτ
μετάφραση: Στέλλα Βρετού
Εκδόσεις Πατάκη
σ. 592
ISBN: 978-618-07-0449-5
Τιμή: 19,90€
001 patakis eshop


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Όλγκα Τοκάρτσουκ: «Τα βιβλία του Ιακώβ»

Το τελευταίο βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ Όλγκα Τοκάρτσουκ, τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενά της, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως λογοτεχνικός άθλος. Δεν είναι μόνο η έκταση, 848 σελίδες...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.