fbpx
Ken Follett: «Τα όπλα του φωτός»

Ken Follett: «Τα όπλα του φωτός»

Όλοι όσοι αγαπούν την ευρωπαϊκή ιστορία και το ιστορικό μυθιστόρημα ως ανάγνωσμα, θα συγκαταλέγουν σίγουρα και τον Βρετανό Κεν Φόλετ ανάμεσα στους αγαπημένους τους συγγραφείς. Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να είναι διαφορετικά, όταν ο Φόλετ έχει συγγράψει ήδη πέντε ογκώδη και εξαιρετικά συναρπαστικά ιστορικά μυθιστορήματα, τα οποία παρουσιάζουν την ιστορία της Αγγλίας, αλλά πολλές φορές και της υπόλοιπης Ευρώπης, από το έτος 1000 μέχρι και το 1815;

Η πενταλογία του Κίνγκσμπριτζ ξεκινά με το περίφημο Οι στυλοβάτες της γης, το οποίο διαδραματίζεται στην Αγγλία του 12ου αιώνα και μας αφηγείται την ιστορία ανέγερσης του καθεδρικού ναού στο Κίνγκσμπριτζ. Το επόμενο βιβλίο της σειράς, με τίτλο Ένας κόσμος χωρίς τέλος, είναι εξίσου συναρπαστικό και αφηγείται την ιστορία της Αγγλίας του 14ου αιώνα. Το Ένας στύλος φωτιάς, αντίστοιχα, μας μεταφέρει στον αγγλικό κόσμο του 16ου αιώνα, στην αυγή των Νεότερων Χρόνων, ενώ το Και εγένετο εσπέρα και εγένετο πρωί πραγματοποιεί ένα χρονικό άλμα προς τα πίσω, στον Μεσαίωνα, και μας μεταφέρει στην Αγγλία του 10ου αιώνα και της εποχής των Βίκινγκ.

Απεικονίζει με εξαιρετική παραστατικότητα τις συνθήκες ζωής των εργατών στην Αγγλία της Βιομηχανικής Επανάστασης.

Το νέο πόνημα του Φόλετ, με τίτλο Τα όπλα του φωτός (μτφρ. Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου, Εκδόσεις Bell, 2023), εκτυλίσσεται στην εποχή του Διαφωτισμού, της Γαλλικής Επανάστασης, των Ναπολεόντειων Πολέμων, αλλά και της Βιομηχανικής Επανάστασης, πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στα έτη 1792-1815. Η εποχή αυτή σηματοδοτεί τις μεγάλες αλλαγές οι οποίες θα κάνουν τα κατάλοιπα του μεσαιωνικού κόσμου, τη φεουδαρχία, την απόλυτη μοναρχία και τις αναχρονιστικές απόψεις, να καταρρεύσουν οριστικά και να αντικατασταθούν σταδιακά από έναν τρόπο ζωής που μας είναι σήμερα οικείος. Για να γίνει, όμως, αυτό έπρεπε οι άνθρωποι να παλέψουν με το σκοτάδι. Εξού, επομένως, και ο τίτλος Τα όπλα του φωτός. Εξάλλου, οι ήρωες-πρωταγωνιστές του Φόλετ πάντοτε αναμετρώνται στα βιβλία του με τις δυνάμεις του κακού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι «καλοί» ήρωες αντιπροσωπεύουν τη δημοκρατία και την πρόοδο. Αυτοί είναι η χήρα Σαλ Κλίδερoου με τον γιο της, Κιτ, αλλά και ο Σπέιντ και ο Έιμος, ιδιοκτήτες υφαντουργείων, οι οποίοι επιδεικνύουν καλοσύνη προς τους εργάτες τους, όπως και ο Ρίτζερ Ρίντικ, ένας καλόψυχος ευγενής. Οι «κακοί», από την άλλη, όπως ο αδελφός του Ρότζερ, Γουίλ, και ο άσπλαχνος βιοτέχνης-βιομήχανος Χόρνμπιμ, αντιπροσωπεύουν τις συντηρητικές δυνάμεις και την οπισθοδρόμηση. Κοντά σε αυτούς υπάρχουν και πολλοί άλλοι μέσα στο περίτεχνα αυτό στημένο μυθιστόρημα.

Σε αυτή την ταραγμένη Αγγλία του απόηχου της Γαλλικής Επανάστασης, της ταραχής από τη σταδιακή εισαγωγή μηχανών στον τομέα της υφαντουργίας και της προέλασης του Μεγάλου Ναπολέοντα στην Ευρώπη, τοποθετεί ο Φόλετ τη δράση των ηρώων του σε αυτό το έξοχο μυθιστόρημα, το οποίο απεικονίζει με εξαιρετική παραστατικότητα τις συνθήκες ζωής των εργατών στην Αγγλία της Βιομηχανικής Επανάστασης.

Για άλλη μία φορά, έπειτα από εμπεριστατωμένη έρευνα, ο Φόλετ δημιουργεί ένα ιστορικό μυθιστόρημα το οποίο διαβάζεται απνευστί και στέκεται πάντοτε επάξια ανάμεσα στις αναγνωστικές επιλογές μας, ιδίων όσων από εμάς λατρεύουν την ευρωπαϊκή ιστορία. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι καθένα από τα βιβλία της σειράς έχει εντελώς διαφορετική υπόθεση και μπορεί να διαβαστεί ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα. Το ίδιο ισχύει και για την έτερη εξαιρετική τριλογία του συγγραφέα, με τίτλο «Αιώνας», η οποία εξετάζει τα έτη από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

 

Τα όπλα του φωτός
Ken Follett
μετάφραση: Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου
Bell
792 σελ.
ISBN 978-960-620-955-0
Τιμή €25,50
001 patakis eshop


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Όλγκα Τοκάρτσουκ: «Τα βιβλία του Ιακώβ»

Το τελευταίο βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ Όλγκα Τοκάρτσουκ, τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενά της, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως λογοτεχνικός άθλος. Δεν είναι μόνο η έκταση, 848 σελίδες...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.