fbpx
Μανόλης Τριανταφυλλίδης

Μανόλης Τριανταφυλλίδης

Ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης |15.11.1883 – 20.4.1959| ήταν Έλληνας γλωσσολόγος και ένας εκ των ιδρυτών του Εκπαιδευτικού Ομίλου, οργάνου του εκπαιδευτικού δημοτικισμού με μεγάλη συμβολή στα εκπαιδευτικά προγράμματα των κυβερνήσεων υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Το 1939, κατά τη διάρκεια του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου, του ανατέθηκε η έκδοση γραμματικής για τη δημοτική γλώσσα, η Νεοελληνική Γραμματική.

Κληροδότησε την πνευματική και υλική του περιουσία, ανάμεσά της και την τεράστια βιβλιοθήκη του, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιδρύοντας (1959) το ίδρυμα που φέρει το όνομά του και το οποίο συνεχίζει με σημαντικά δημοσιεύματα και άλλες δραστηριότητες την «καλλιέργεια και την αξιοποίηση της δημοτικής γλώσσας και την προαγωγή της παιδείας του ελληνικού λαού» κατά την επιθυμία του δωρητή.

#ΣανΣήμερα #OnThisDay #sansimera #diavazo #vivlio #βιβλίο

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Χουάν Χέλμαν

Γράφω γράμματα στη λησμονιά με κάθε νυχτερινή μου πυρπόληση κάθε φορά που ξεπροβάλλει η θωριά σου. Υπάρχει που λες μια πέτρα που θα σε απιθώσω, αγαπημένη μου, μυστική, που κανείς δεν την ξέρει, και θα θεμελιώσω εκεί...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Αλφρέ ντε Μισέ

«Ο άνθρωπος είναι μαθητής, με δάσκαλο τον πόνο». Ο Αλφρέ ντε Μισέ |11.12.1810 – 2.5.1857| ήταν Γάλλος λογοτέχνης. Έγινε γνωστός με την ποιητική συλλογή Ιστορίες της Ισπανίας και της Ιταλίας (1830), όπου...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.