fbpx
Ιστορία Εικονογραφημένη – Τεύχος 664

Ιστορία Εικονογραφημένη – Τεύχος 664

Σε αδιερεύνητες πτυχές της δράσης του στρατιωτικού, ιδρυτή και αρχηγού του ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ, Ναπολέοντα Ζέρβα, στη διάρκεια του μεσοπολέμου, επικεντρώνεται το κύριο θέμα του περιοδικού ιστορικής ύλης Ιστορία Εικονογραφημένη στο τεύχος Οκτωβρίου 2023.

Στο άρθρο του ιστορικού Ιωάννη Β. Αθανασόπουλο με τίτλο «Ναπολέων Ζέρβας: Από την άγνωστη μάχη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στον Μεσοπόλεμο και στον ΕΔΕΣ» παρατίθεται ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό αφιέρωμα από τον Τύπο της εποχής για τη συνεισφορά του Ζέρβα ως διοικητή ελληνικού λόχου που πολέμησε στη Σβέσδα στο πλευρό των συμμάχων Γάλλων το 1916 και γίνεται αναφορά στη συμμετοχή του στα κινήματα του 1933 και του 1935, φτάνοντας στην ίδρυση της οργάνωσης του ΕΔΕΣ το 1937 και στην αντιστασιακή δράση της την περίοδο 1942-1944.

Άλλα θέματα:

Ο ιστορικός ερευνητής Ξενοφών Θ. Χαλάτσης παρουσιάζει τον «Πόλεμο της Ινδονησίας στο Ανατολικό Τιμόρ – 1975-1999», που οδήγησε στην ανεξαρτησία της περιοχής και τη δημιουργία του κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ανατολικού Τιμόρ (Τιμόρ-Λέστε), ενώ ο ιστορικός ερευνητής Γουέιλαντ Τζ. Μπλόου στο άρθρο του «Ο ξεχασμένος στρατός στη Βιρμανία – 1949-1950» εξετάζει την απόπειρα της Ταϊβάν να ανακαταλάβει εδάφη μέσω της Βιρμανίας, σε έναν πόλεμο που επισκιάστηκε από τον δυτικό Ψυχρό Πόλεμο.

«Η Αθήνα την εποχή του Αδριανού», του διδάκτορα στην Ελληνιστική Ιστοριογραφία του ΕΚΠΑ και φιλολόγου Βασίλη Νάστου.

«Η ελληνοτουρκική διένεξη στο Αιγαίο», του καθηγητή Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ανδρέα Στεργίου.

«Η ιστορία του ελληνικού τσιγάρου», του συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή Λευτέρη Καντζίνου.

«Η πολεμική δράση των Κυπρίων το 1939-1945», του ιστορικού ερευνητή Αλέξη Μιχαηλίδη.

«Ο νεαρός Βοναπάρτης αρχηγός της Γαλλίας – Από τη Συνθήκη του Λέομπεν στην εκστρατεία στην Αίγυπτο» (μέρος Β’), του Βρετανού ιστορικού Τζον Τζούλιους Νόργουϊτς.

«Ανταλλαγή Σοβιετικών κατασκόπων», του Βρετανού καθηγητή Πληροφορικής και Επικοινωνίας στο Open University, Κρις Μπίσελ.

Και οι μόνιμες στήλες:

«Επικαιρότητα & Ιστορία» από τον Γιάννη Ράγκο, «Βιβλία & Ιστορία» από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη και «Πρόσωπα & Ιστορία / Μαρία Μοντεσόρι» από τον Δημήτρη Ταταρούνη.

Το περιοδικό κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία πώλησης Τύπου και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ενώ τα τεύχη του διατίθενται και σε ψηφιακή μορφή (περισσότερες πληροφορίες στο: http://istoria.gr/syndromes).

 

Ιστορία Εικονογραφημένη
Τεύχος 664, Οκτώβριος 2023
128 σελ.
Τιμή: €6,50

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Περιπέτεια – Τεύχος 2

Έχοντας ως αφετηρία και κεντρικό του αφιέρωμα την Άλκη Ζέη, με αφορμή το Λογοτεχνικό έτος «Άλκη Ζέη», το περιοδικό Περιπέτεια συνεχίζει το ταξίδι του: Το 2ο τεύχος κυκλοφορεί από τις 15 Δεκεμβρίου 2023, ανήμερα...

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Σταφυλή – Τεύχος 5

Στη Σταφυλή, από το πρώτο τεύχος, οι συντελεστές θέλησαν να δώσουν την ευκαιρία σε έργα παλαιότερων εποχών να νιώσουν το άγγιγμα μιας καινούργιας προσέγγισης, δίπλα στη σύγχρονη δημιουργία, που...

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Ιστορία Εικονογραφημένη – Τεύχος 661

Στρατόπεδο συγκέντρωσης Λάρισας: Ένα σχεδόν άγνωστο σήμερα έγκλημα των ιταλικών δυνάμεων κατοχής στην Ελλάδα φωτίζει στο κεντρικό θέμα του το περιοδικό ιστορικής ύλης Ιστορία Εικονογραφημένη  στο τεύχος Ιουλίου 2023...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.