fbpx
Ιστορία Εικονογραφημένη – Τεύχος 665

Ιστορία Εικονογραφημένη – Τεύχος 665

Μια άγνωστη πτυχή της Μάχης της Κρήτης, τον Μάιο του 1941, φωτίζει το περιοδικό ιστορικής ύλης Ιστορία Εικονογραφημένη στο τεύχος Νοεμβρίου 2023 (#665), που μόλις κυκλοφόρησε.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο του νομικού-διεθνολόγου Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου «Η συμμετοχή των Ιταλών στη Μάχη της Κρήτης» εξετάζεται με λεπτομέρεια ο ρόλος των συμμάχων των Γερμανών στην κατάληψη του νησιού και ειδικότερα του ανατολικού τμήματός του. Όπως σημειώνει σχετικά στο editorial ο εκδότης-διευθυντής του περιοδικού, Διονύσης Ν. Μουσμούτης, «όταν πλέον ήταν βέβαιοι για την επικράτηση των Γερμανών στην Κρήτη, οι Ιταλοί αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην κατάληψη του νησιού. Το ιταλικό εκστρατευτικό σώμα αποτελούνταν από μια μικτή δύναμη 2.500 ανδρών και μονάδες από το μηχανοκίνητο τάγμα Αιγαίου, το οποίο έδρευε ήδη στη Ρόδο. Αυτή η καθυστερημένη και κακοσχεδιασμένη ιταλική αποστολή δεν είχε κανένα απολύτως πρακτικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι οι Βρετανοί είχαν ήδη αποφασίσει να εκκενώσουν το νησί».

Επίσης, με τη σύγκρουση στην περιοχή της Γάζας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το περιοδικό θυμίζει δύο σημαντικές πολεμικές αναμετρήσεις που σημάδεψαν τις σχέσεις Ισραήλ-Αράβων.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο του με τίτλο «Η αναγέννηση του Ισραήλ» ο καθηγητής Ιστορίας της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ Τζόελ Μπέινιν (Joel Beinin) αναφέρεται στον πόλεμο μεταξύ του 1948 μεταξύ του νέου -τότε- κράτους του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του, που χαρακτηρίζει ως «επαναστατικό γεγονός, το οποίο ενεργοποίησε πολλές δραστικές αλλαγές στον χώρο της Μέσης Ανατολής». Από την πλευρά του, ο φιλόλογος Μιχάλης Δαμιανός εστιάζει στον «Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ», ο οποίος ξέσπασε τον Οκτώβριο του 1973.

Ταυτόχρονα, το περιοδικό αναδεικνύει την ιστορικότητα αλλά και τους μύθους γύρω από το πρόσωπο του θρυλικού ηγεμόνα της Βλαχίας Βλαντ Τσέπες. Ο ιστορικός Νίκος Γιαννόπουλος γράφει για τον «Κόμη Δράκουλα: Από την Ιστορία στη λογοτεχνία και στην κινηματογραφική οθόνη», ενώ ο αναπληρωτής καθηγητής Τουρισμού στο Bournemouth University Ντάνκαν Λάιτ (Dunkan Light) επικεντρώνεται στο θέμα «Ο Δράκουλας και η κομμουνιστική Ρουμανία».

Άλλα θέματα:

Διονύσιος και Κάρολος Βούρβαχης – Δύο Κεφαλονίτες στην υπηρεσία των Βοναπάρτηδων, του υποψήφιου δρ. Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Βαγγέλη Π. Κούμπουλη.

Η κατάληψη της Συρίας και του Λιβάνου από τους Βρετανούς το 1941 – Μέσα από τα μάτια δύο Κύπριων τηλεγραφητών-ασυρματιστών, του ιστορικού ερευνητή Αλέξη Μιχαηλίδη.

Ο Πικάσο και η Γκερνίκα, της ιστορικού τέχνης Άννας Χουλιαρά.

Ο εκχριστιανισμός των Ρως στο «Χρονικό του Νέστορα», του ιστορικού ερευνητή Δημήτρη Χρονόπουλου. Το «Χρονικό του Νέστορα» αποτελεί μία από τις παλαιότερες γραπτές πηγές του ρωσικού Μεσαίωνα και θεμελιώδες κείμενο για την ιστορική αυτοσυνείδηση των Ανατολικών Σλάβων.

Φτώχεια και εγκληματικότητα στην Ευρώπη του 19ου αιώνα – Οι μορφές απόκλισης και το σωφρονιστικό σύστημα, του συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή Λευτέρη Καντζίνου.

Ο νεότερος άνθρωπος που εκτελέστηκε γιατί αψήφησε τους Ναζί, της Αμερικανίδας δημοσιογράφου Έριν Μπλέικμορ (Erin Blakemore).

Και οι μόνιμες στήλες:

«Επικαιρότητα & Ιστορία» από τον Γιάννη Ράγκο, «Βιβλία & Ιστορία» από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη και «Πρόσωπα & Ιστορία / Οκτάβιος Μερλιέ» από τον Δημήτρη Ταταρούνη.

Το περιοδικό κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία πώλησης Τύπου και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ενώ τα τεύχη του διατίθενται και σε ψηφιακή μορφή (περισσότερες πληροφορίες στο: http://istoria.gr/syndromes).

 

Ιστορία Εικονογραφημένη
Τεύχος 665, Νοέμβριος 2023
128 σελ.
Τιμή: €6,50

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Περιπέτεια – Τεύχος 2

Έχοντας ως αφετηρία και κεντρικό του αφιέρωμα την Άλκη Ζέη, με αφορμή το Λογοτεχνικό έτος «Άλκη Ζέη», το περιοδικό Περιπέτεια συνεχίζει το ταξίδι του: Το 2ο τεύχος κυκλοφορεί από τις 15 Δεκεμβρίου 2023, ανήμερα...

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Σταφυλή – Τεύχος 5

Στη Σταφυλή, από το πρώτο τεύχος, οι συντελεστές θέλησαν να δώσουν την ευκαιρία σε έργα παλαιότερων εποχών να νιώσουν το άγγιγμα μιας καινούργιας προσέγγισης, δίπλα στη σύγχρονη δημιουργία, που...

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Ιστορία Εικονογραφημένη – Τεύχος 661

Στρατόπεδο συγκέντρωσης Λάρισας: Ένα σχεδόν άγνωστο σήμερα έγκλημα των ιταλικών δυνάμεων κατοχής στην Ελλάδα φωτίζει στο κεντρικό θέμα του το περιοδικό ιστορικής ύλης Ιστορία Εικονογραφημένη  στο τεύχος Ιουλίου 2023...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.