fbpx
Ιστορία Εικονογραφημένη – Τεύχος 667

Ιστορία Εικονογραφημένη – Τεύχος 667

Τις συνθήκες ζωής των περισσότερων από 1.200 παιδιών και των περίπου 40 συνοδών τους, που μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο εγκαταστάθηκαν στην Ανατολική Γερμανία, εξετάζει στο κύριο θέμα του το περιοδικό ιστορικής ύλης Ιστορία Εικονογραφημένη στο τεύχος Ιανουαρίου 2024 (# 667).

Ο καθηγητής Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ανδρέας Στεργίου, που υπογράφει το άρθρο με τίτλο «Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Ανατολική Γερμανία», σημειώνει πως η χώρα αυτή ήταν «η μοναδική του πρώην Ανατολικού Μπλοκ –οι οποίες, ως γνωστόν, ανέλαβαν μετά τον Εμφύλιο να φιλοξενήσουν Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες– που υποδέχτηκε αποκλειστικά και μόνο παιδιά, χωρίς τους κηδεμόνες τους». Από την πλευρά του, ο εκδότης-διευθυντής του περιοδικού Διονύσης Ν. Μουσμούτης προσθέτει στο editorial ότι «αν και […] η μετανάστευσή τους είχε διαφορετική αφετηρία και αίτια […], η εγκατάσταση Ελλήνων πολιτικών προσφύγων και μεταναστών στα δύο γερμανικά κράτη συνιστά μία ιδιαίτερη υπόθεση εργασίας επειδή οι Έλληνες, είτε στην Ανατολική είτε στη Δυτική Γερμανία, βρέθηκαν στο γεωστρατηγικό σταυροδρόμι του Ψυχρού Πολέμου ο οποίος είχε ιδιαίτερα “γερμανο-γερμανικά” χαρακτηριστικά». 

Άλλα θέματα:

Κλεισθένης ο Αθηναίος: Ο θεμελιωτής της δημοκρατίας, του εισαγγελέα Εφετών Γεώργιου Χ. Βούλγαρη.

Οι πρώτες αραβικές επιδρομές στην Κύπρο (632-692 μ.Χ.), του ιστορικού ερευνητή Αλέξη Μιχαηλίδη.

Καμπάλα και αρχαίος ιουδαϊκός μυστικισμός, του φιλόλογου Ζαχαρία Νικολακάκη.

Χάτζι Αμίν αλ Χουσέινι: Ο Παλαιστίνιος εθνικιστής ηγέτης πολέμιος των Εβραίων, του καθηγητή Ιστορίας της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ Τζόελ Μπέινιν.

Οι Αραβοϊσραηλινές εντάσεις, του ομότιμου καθηγητή Ιστορίας της Μέσης Ανατολής στο Penn State University Άρθουρ Γκόλντσμιθ.

Οι επαφές της Ελλάδας με τους Παλαιστίνιους – Ο Αραφάτ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (μέρος Β’), του μεταδιδακτορικού ερευνητή Νομικής Θεσσαλονίκης & Διεθνών Σπουδών Πειραιά Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη.

Επαίτες και αλήτες: Το νομικό και σωφρονιστικό σύστημα στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, του συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή Λευτέρη Καντζίνου.

Η κατοχή της Γερμανίας το 1945, της ερευνήτριας στο National WWII Museum (Νέα Ορλεάνη) Τζένιφερ Πόποβιτς.

Όσκαρ Πιστόριους: Ο άνθρωπος που έτρεχε πάνω σε λεπίδες, του χειρουργού ορθοπεδικού και Δρα Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαου Γ. Μαρκέα.

Και τις μόνιμες στήλες:

«Επικαιρότητα & Ιστορία» (από τον Γιάννη Ράγκο), «Βιβλία & Ιστορία» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη) και «Πρόσωπα & Ιστορία / Λίνα Τσαλδάρη» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη).

Το περιοδικό κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία πώλησης Τύπου και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ενώ τα τεύχη του διατίθενται και σε ψηφιακή μορφή (περισσότερες πληροφορίες στο: http://istoria.gr/syndromes).

 

Ιστορία Εικονογραφημένη
Τεύχος 667, Ιανουάριος 2024
66 σελ.
ISSN: 1107-0285
Τιμή: €6,50
001 patakis eshop

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Περιπέτεια – Τεύχος 2

Έχοντας ως αφετηρία και κεντρικό του αφιέρωμα την Άλκη Ζέη, με αφορμή το Λογοτεχνικό έτος «Άλκη Ζέη», το περιοδικό Περιπέτεια συνεχίζει το ταξίδι του: Το 2ο τεύχος κυκλοφορεί από τις 15 Δεκεμβρίου 2023, ανήμερα...

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Σταφυλή – Τεύχος 5

Στη Σταφυλή, από το πρώτο τεύχος, οι συντελεστές θέλησαν να δώσουν την ευκαιρία σε έργα παλαιότερων εποχών να νιώσουν το άγγιγμα μιας καινούργιας προσέγγισης, δίπλα στη σύγχρονη δημιουργία, που...

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Ιστορία Εικονογραφημένη – Τεύχος 661

Στρατόπεδο συγκέντρωσης Λάρισας: Ένα σχεδόν άγνωστο σήμερα έγκλημα των ιταλικών δυνάμεων κατοχής στην Ελλάδα φωτίζει στο κεντρικό θέμα του το περιοδικό ιστορικής ύλης Ιστορία Εικονογραφημένη  στο τεύχος Ιουλίου 2023...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.