fbpx
Σιδέρης Ντιούδης: «Η σελίδα έξι»

Σιδέρης Ντιούδης: «Η σελίδα έξι»

Ο Σιδέρης Ντιούδης (Γιαννιτσά, 1976) μας ξαφνιάζει ευχάριστα για μια φορά ακόμα. Μετά τη συλλογή Σχεδόν καθημερινές ιστορίες, όπου υπάρχουν μικρά διηγήματα που γοητεύουν τον αναγνώστη, εξέδωσε το βιβλίο Η σελίδα έξι κι άλλες μικρές ιστορίες, πάλι από τις Εκδόσεις Αιώρα, με επίσης μικρά διηγήματα που φανερώνουν την ικανότητά του να αφηγείται μικρές ιστορίες, οι οποίες δεν μπορεί να μας αφήσουν ασυγκίνητους.

Παρουσιάζοντας στο Diastixo.gr το προηγούμενο βιβλίο του (βλ. εδώ), γράφαμε ότι ο συγγραφέας, ο οποίος είχε πρωτοεμφανιστεί ως ποιητής, «δοκιμάζει τις δυνατότητές του στην πεζογραφία και τα καταφέρνει περίφημα, καθώς φέρνει έναν καινούργιο αέρα στη μικρή φόρμα, παρουσιάζοντας περίεργα ρεαλιστικά διηγήματα που φλερτάρουν με τη μεταφυσική».

Το παρόν βιβλίο, που περιέχει δεκαοχτώ ιστορίες με κεντρικό θέμα το βιβλίο και την ανάγνωση, αρχίζει με μια φράση του Γιαπωνέζου συγγραφέα Χαρούκι Μουρακάμι από το μυθιστόρημά του Σκοτώνοντας τον κομεντατόρε (μτφρ. Βασίλης Κιμούλης, εκδ. Ψυχογιός, 2022): «Μερικές φορές στη ζωή δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τα όρια μεταξύ πραγματικού και μη πραγματικού. Μοιάζουν να μετακινούνται συνεχώς».

Τονώνει την εγκαρτέρηση των αναγνωστών και ενισχύει την αναγνωσιμότητα των βιβλίων, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλους κινδύνους.

Δεν γνωρίζουμε αν τα διηγήματα του Ντιούδη οφείλουν την ύπαρξή τους στην ανάγνωση του συγκεκριμένου μυθιστορήματος, όμως σε αυτά οι ήρωες κινούνται μεταξύ της πραγματικότητας και της φαντασίας. Το πρώτο, «Απόδραση», αναφέρεται σε κάποιον κρατούμενο στη φυλακή που βλέπει τον χρόνο του να κυλάει άσκοπα. Ξαφνικά, ένας φίλος του του πηγαίνει ένα βιβλίο κι η ζωή του αποκτάει νόημα, μάλιστα τόσο πολύ δένεται με αυτό ώστε διεισδύει στις σελίδες του και γίνεται ένα μ’ αυτές. Στο διήγημα «Ένας εκδότης μετράει τις λέξεις», ένας εκδότης και μια μεταφράστρια βρίσκονται σ’ ένα γραφείο γεμάτο βιβλία. Αυτός μετράει τις λέξεις ενός χειρογράφου κι αυτή βγαίνει από το γραφείο. Όταν επιστρέφει, ο εκδότης λείπει κι ένα σμήνος λέξεων αιωρούνται πάνω από την καρέκλα του.

Στο διήγημα «Παραμύθια», μια μητέρα διάβαζε συνεχώς στον γιο της παραμύθια, σε βαθμό που αυτός βαρέθηκε κι ήθελε να δραπετεύσει από τον κόσμο των παραμυθιών, κάτι όμως αδύνατο. Κι όταν αργότερα που μεγάλωσε αυτός έλεγε παραμύθια στη μητέρα του, αλλά και διάφορες εξιστορήσεις σχετικές με τη ζωή του, δημιούργησε ένα δωμάτιο με χάρτινα λόγια όπου εγκλώβισε τη μητέρα του. Στο διήγημα «Διάσωση» ένα βιβλίο αφηγείται τη ζωή του, λέει πως κάποιος το πέταξε σ’ έναν κάδο απορριμμάτων μαζί με διάφορα σκουπίδια και αυτό το έκανε να υποφέρει. Ώσπου, κάποιος το έβγαλε από τον κάδο και το τοποθέτησε στη βιβλιοθήκη του – οπότε έκτοτε του οφείλει ευγνωμοσύνη.

Στο διήγημα «Ένα παράξενο βιβλιοπωλείο», ο αφηγητής κάνει το όνειρό του πραγματικότητα όταν αγοράζει το βιβλιοπωλείο στο οποίο ήταν πελάτης. Κι όταν το βράδυ ανοίγει το μαγαζί με τα κλειδιά του, βλέπει εκατοντάδες βιβλία να χοροπηδούν στο πάτωμα και στα ράφια. Στο διήγημα «Το πατρικό», ένας άντρας επιστρέφει ύστερα από καιρό στο πατρικό του σπίτι. Στη σοφίτα ήταν το αγαπημένο του μπαούλο με τα παιχνίδια, τα παλιά ημερολόγια και τα παραμύθια του Άντερσεν. Βουρκώνει από τη συγκίνηση και ξαφνικά ένα σπουργίτι εμφανίζεται και πετάει στη σκονισμένη ατμόσφαιρα του χώρου…

Επισημαίνουμε πως είναι συγκινητικό το ότι ένας ολιγογράφος Έλληνας συγγραφέας εκδίδει ιστορίες με βασικό θέμα το βιβλίο και την ανάγνωση, σε μια εποχή που η ανάγνωση βρίσκεται στο περιθώριο των ενδιαφερόντων των ανθρώπων, και ειδικά των νέων ανθρώπων, εξαιτίας της πολλαπλής χρήσης του κινητού τηλεφώνου και του υπολογιστή. Με το βιβλίο Η σελίδα έξι, ο Σιδέρης Ντιούδης –που εργάζεται στον χώρο του βιβλίου– τονώνει την εγκαρτέρηση των αναγνωστών και ενισχύει την αναγνωσιμότητα των βιβλίων, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλους κινδύνους και οδεύει προς τα τάρταρα.

 

Η σελίδα έξι
κι άλλες μικρές ιστορίες
Σιδέρης Ντιούδης
Αιώρα
56 σελ.
ISBN 978-618-5369-78-1
Τιμή €7,70
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Γρηγόριος Ξενόπουλος: «Πλούσιοι και φτωχοί», «Τίμιοι και άτιμοι», «Τυχεροί και άτυχοι»

Τρεις τόμοι, μια τριλογία με τρία πολύτιμα έργα, όπου ο μέγας κοινωνικός ανατόμος, ο Ζακυνθινός (γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη) Γρηγόριος Ξενόπουλος ζυγίζει τις κοινωνικές κατηγορίες που πάνω...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Απόστολος Στραγαλινός: «Το πρωί που θα φύγουμε»

Ο Απόστολος Στραγαλινός είναι γνωστός ως ένας από τους καλύτερους μεταφραστές γερμανικών λογοτεχνικών κειμένων. Ανάμεσα στους συγγραφείς που έργα τους έχει μεταφέρει στη γλώσσα μας συγκαταλέγονται...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Λευτέρης Γιαννακουδάκης: «Τα φαντάσματα του Δεκέμβρη»

Με αφορμή τη δολοφονία του δεκαεξάχρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008 από αστυνομικά πυρά, με φόντο τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στη συνέχεια, με την πόλη να φλέγεται και με ένα σκηνικό...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.